Klant Uitgelicht - Coninx – Arte Groep

Klant Uitgelicht – Coninx

3 mei 2017

Het is aangenaam warm, wanneer we de auto uitstappen op de parkeerplaats aan de Velingweg in Gronsveld in het zonnige zuiden. Na het ontvangst krijgen we een plekje in de super moderne showroom van Coninx. Even later schuift Hub Coninx aan voor het interview. De keukoloog, zoals Hub dat zelf mooi omschrijft, neemt ons mee terug naar het jaar 1971. Het jaar waarin hij de firma registreerde en hij zijn eerste stappen zette in de keukenbranche.

Golden years

Hub werkte vijf jaar bij een groothandel in haarden, kachels en sanitair toen hij zijn voormalige baas tipte de keukenbranche in te gaan. Hub wist zelf ook niet goed waar dit idee vandaan kwam, maar zijn baas had er evengoed geen oren naar. Daarom besloot Hub zelf de keuken branche te verkennen en voor zichzelf te beginnen. Hij ging op pad met zijn Volkswagen Kever en vond al snel twee betrouwbare fabrieken in Duitsland waarna de zaken konden beginnen. In de schuur naast zijn woonhuis werd een kleine showroom gerealiseerd. Deze bleek al snel te klein, want in 1973 verhuisde het bedrijf naar de showroom tegenover de kerk in Gronsveld. Hier beleefde Coninx de gouden jaren. Naast de zaak werkte Hub in zijn vrije tijd (van 1975 tot 1982) op maandag als vertegenwoordiger, waar hij bij 15 dealers producten verkocht. Hub kenmerkt deze periode met twee mijlpalen in de keukenindustrie. Allereerst bracht hij  in 1976 de eiken boogdeurtjes uit België naar Duitsland. Welke daar erg goed verkochten. Daarnaast was Hub in 1980 de eerste op de beurs die een greeploze keuken presenteerde: het begin van een nieuwe tijdperk. Doordat de producerende fabriek na 107 jaar failliet ging, besloot Hub zelf de greeploze keukendeurtjes te gaan produceren en de mogelijkheden ervan uit te breiden. Hub besloot daardoor het volgende te doen; te concurreren door een scherpe prijs te bieden en door de keukens te verbeteren op de punten waarop de meeste service moest worden verleend. Want met kwaliteit viel nog veel te verdienen. Hub voegde de daad bij het woord, en gebruikte vanaf toen enkel nog watervast verlijmde multiplex bekleed met tweezijdig HPL. Tot op de dag van vandaag heeft Hub daarom nog altijd een uniek greeploze assortiment en is hij na 46 jaar nog steeds trendsetter in de branche. In 1991 verhuisde Coninx naar de Velingweg 7 te Gronsveld; de plek waar het bedrijf nog altijd is gevestigd.

Wegwijs in keukenland

Hub denkt graag terug aan die tijd. “Vroeger was het leuker, ik legde de auto vol deurtjes en reed langs de bouw met de vraag of ik een offerte mocht maken”. Het aanbod in het keukenlandschap is flink uitgebreid. Nu zijn kopers veel langer op zoek, worden offertes lang niet altijd opdrachten en verschijnen kopers niet altijd op geplande gesprekken. Ook laten klanten de keukens elders maken met het ontwerp van Hub. “Dat is jammer, maar dat is zo” zegt Hub, die zijn tekeningen nog altijd met de hand tekent op kalkpapier. Desondanks is Hub positief, want de zaken gaan goed in de veranderende markt. De wensen zijn anders geworden, kopers hebben meer keuze. Hubs antwoord daarop: onderscheidend zijn! Zo levert Hub materialen die niet alle aanbieders niet kunnen leveren. Hub verkoopt bijvoorbeeld alleen HPL-fronten (High Pressure Laminate) in plaats van Melamine. Daarnaast zijn alle plinten en de keukenbodems vervaardigd uit waterbestendig multiplex, waardoor je keuken veel langer mee gaat. Tevens werkt Hub samen met diverse leveranciers, maar wel altijd van kwaliteit! Hub heeft een visie: altijd beginnen bij topkwaliteit en eventueel afzakken naar betaalbaardere kwaliteit van een andere aanbieder. “Begin nooit onderaan bij de ‘rommel’, dan kom je nooit bij de kwaliteit”, aldus Hub. Hij noemt het zelf niet, maar Hub is ook merkbaar onderscheidend op een ander vlak. Hub heeft namelijk alles al gezien en bezit daardoor veel kennis van materialen en van vervaardigingsprocessen. Daarom durft hij klanten met een gerust hart advies te geven.

Groen en kwaliteit

Over ‘groen bezig zijn’ kan Hub kort zijn. “We doen weliswaar wat we kunnen, maar sommige partners zijn op dat vlak moeilijk te controleren”. Aan recycling wordt in elk geval veel aandacht besteed, met name in de fabriek in België en bij het opgehaalde afvalhout. Hub vindt het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van kwaliteitsproducten en neemt op die manier afstand van de zogeheten wegwerpmaatschappij. Bij de vraag waarom Hub gekozen heeft voor Arte als leverancier is zijn antwoord ook kort maar krachtig: “Ik kies voor kwaliteit”. Hub heeft het hierbij niet enkel over de producten, maar ook over de samenwerking met Arte.

Als we het over groen hebben komen we ook op de laatste ontwikkelingen van het familiebedrijf, want eind 2009 zijn zoons Marco en Angelo verschillende nieuwe keukenwebshops begonnen. Inmiddels zijn de webshops enorm  gegroeid, vanuit het magazijn in Gronsveld worden iedere dag spullen naar plekken in heel Europa verzonden.

Wij bedanken Hub voor het prettige gesprek en wensen hem en zijn zoons heel veel succes met de keukenzaak en de webshops.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?