Graniet vs composiet, maak de juiste keuze | Arte Groep

Kies jij voor een aanrechtblad van natuursteen of toch composiet?

10 August 2021

Een mooi aanrechtblad uitzoeken is één van de belangrijkste onderdelen van het samenstellen van jouw nieuwe keuken. Een keukenblad heeft namelijk een groot effect op de uiteindelijke uitstraling van de gehele ruimte. Zowel natuursteen (bijvoorbeeld graniet of hardsteen/marmer) als composiet zijn populaire materialen voor een werkblad. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Dit kan het maken van een keuze nog knap lastig maken! Wij leggen de verschillen aan je uit, zodat jij een weloverwogen keuze maakt.

Een aanrechtblad van natuursteen, bijna vergeten!

Met de opkomst van keramische werkbladen en de jarenlange overheersing van keukenbladen van composiet zou je bijna vergeten dat er nog meer opties zijn. Wat dacht je van een aanrechtblad van natuursteen? Natuursteen is een gesteente met eigen karakter. Dit natuurlijke materiaal kent binnen elke soort, kleur en plaat veel gevormde variaties zoals kleur- en structuurverschillen, putjes, aders en kleine haarscheurtjes. Niet gek dus dat een aanrechtblad van natuursteen steeds meer aan terrein wint!

De eigenschappen van een keukenblad van natuursteen

Buiten het unieke karakter en de prachtige uitstraling kent natuursteen meer positieve eigenschappen. Zo is graniet één van de hardste materialen die er bestaan. Het is bestand tegen zuur en bevat geen kalk. Het fijne hieraan is dat vlekken niet zo opvallen. Hardsteen/marmer is daarentegen gevoeliger. Deze materialen zijn niet zuurbestendig en hebben daarom extra aandacht nodig.

Onderhoud van een aanrechtblad van graniet of hardsteen/marmer

Kies je voor een granieten of hardstenen/marmeren aanrechtblad? Dan kies je voor een blad met een open structuur. Dit betekent dat er wat onderhoud vereist is om het blad mooi te houden. Regelmatige opnieuw impregneren is – zeker bij hardsteen en marmer – geen overbodige luxe. Ook graniet gaat gebaat met een impregnatiebeurt op z’n tijd, maar is over het algemeen een stuk onderhoudsvriendelijker.

Hoe je jouw nieuwe keukenblad het beste verzorgt is volledig afhankelijk van de afwerking ervan. Zo vereist een gepolijst granieten aanrechtblad een andere verzorging dan een hardstenen blad. Een uitgebreide uitleg over het onderhouden van een aanrechtblad van natuursteen vind je op onze pagina graniet.

De eigenschappen van een composieten aanrechtblad

Composiet is een mix van kwarts en hars waar vaak ook kleine deeltjes glas, spiegel of granietkorrels aan worden toegevoegd. Dit noemen we ook wel de industriële variant van natuursteen. Een keukenblad van composiet heeft een luxe uitstraling. Bij de productie van composiet wordt het geheel samengeperst onder een pers en vacuümgetrokken. Dit blad gaat vervolgens de oven in. Het resultaat? Een hard en compact blad met een gesloten structuur. Hierdoor krijgt vocht geen schijn van kans. Hete pannen en zuur kunnen echter wel schade aanrichten en zichtbare vlekken achterlaten.

Onderhoud van een keukenblad van composiet

Wanneer je vlekken direct verwijdert en pannen op een onderzetter zet, blijft composiet lang mooi. Een sopje van warm water met een mild schoonmaakmiddel als ArteCream is voldoende om het blad mee te reinigen. Van een aanrechtblad van composiet heb je jarenlang plezier.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?