Samen maken we het verschil

We zijn aanjager van positieve verandering en gedreven in duurzaam ondernemen. Alles wat we doen, doen we met aandacht voor mens, milieu en maatschappij. Van vrijwilligerswerk tot gebruik van schone brandstoffen en groene energie, we vervullen een voortrekkersrol voor de gehele waardeketen. In ons streven naar een betere wereld zijn we net zo scherp op onze leveranciers als op onszelf. Alle afspraken staan zwart op wit in de gedragscode die al onze leveranciers ondertekenen, onze Code of Conduct. Een belofte dat wij én al onze samenwerkingspartners zich inzetten voor een betere wereld.

HVO rijden

Als het gaat om energie en brandstof maken we duurzame keuzes om uitputting van natuurlijke grondstoffen te voorkomen. Zo gebruiken onze monteurs onderweg HVO brandstof – gemaakt van gerecyclede plantaardige afvalolie. Dit zorgt niet alleen voor een lager verbruik, maar ook voor minder CO2 uitstoot.

Zonnepanelen, energiebesparing

Met bijna 1.000 zonnepanelen hebben we een heus zonnepanelenpark bij Arte. Een belangrijke stap in de verduurzaming van onze productie. We compenseren hiermee een deel van ons energieverbruik.

Code of Conduct

De Code of Conduct is een concrete stap richting een betere wereld. Zodat deze én toekomstige generaties van de planeet kunnen blijven genieten. Met dit ‘contract’ willen we laten zien dat we enkel en alleen samenwerken met bedrijven die onze visie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen delen.

De Code of Conduct in het kort

De Code of Conduct, oftewel onze gedragscode, is een verklaring waarbij een stakeholder belooft zich aan bepaalde afspraken te houden. Zo verklaart een leverancier dat deze geen gebruikmaakt van gedwongen arbeid of kinderarbeid in zijn organisatie. Daarnaast dien je als ondertekenaar maatregelen te nemen zodat het milieu zo min mogelijk belast wordt en de CO2-uitstoot geminimaliseerd wordt.

Een aantal andere punten uit onze gedragscode gaan over wet- en regelgeving, transparantie en arbeidsomstandigheden. We merken dat het maatschappelijke gedrag van onze stakeholders meteen weer top of mind wordt zodra de handtekening is gezet. Een stap in de goede richting!

Een greep uit de beloftes

  • Wij houden ons aan de voor ons van toepassing zijnde wet- en regelgeving.
  • Het loon dat wij betalen is gelijk aan of hoger dan het voor ons geldende wettelijk minimumloon en/of het lokaal erkende leefbare loon.
  • Wij doen niet aan kartelvorming en prijsafspraken met concurrenten.
  • We beschermen de veiligheid en gezondheid van consumenten door het leveren van betrouwbare milieuvriendelijke en veilige producten en diensten.
  • Wij werken mee aan de bescherming van de biodiversiteit en het voorkomen van klimaatverandering o.a. door bossen te laten staan of aan te planten.
  • We stimuleren en maken zoveel mogelijk gebruik van lokale werkgelegenheid.

Houdt een ketenpartner zich niet aan de regels uit onze gedragscode? Of voert hij of zij de maatregelen niet uit? Dan gaan we de dialoog aan met onze partners. Zo serieus nemen wij deze Code of Conduct.

Toonaangevende producten

De hoge kwaliteit van onze grondstoffen vormt de basis voor onze werkbladen. We zijn trendsetters door onze aandacht voor design en duurzaamheid te combineren met innovatie en puur vakmanschap. Hierdoor leveren we topkwaliteit producten met een lange levensduur.

Aandacht voor de klant

Wij gaan tot het uiterste voor tevreden klanten. Dit geldt zowel voor keukenspeciaalzaken, interieurbouwers en ontwikkelaars, als eindgebruikers. We leveren maatwerk en helpen ze duurzame keuzes te maken. We zijn flexibel en servicegericht, geven klanten echt persoonlijke aandacht en doen wat we beloven.

Betrokken medewerkers

Zorg goed voor je medewerkers, dan zorgen zij goed voor jou. Wij werken continue aan duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling en motivatie van onze medewerkers. Dit doen we door een gezonde levensstijl te bevorderen, ze op te leiden en actief te betrekken bij de koers van ons bedrijf.

Positieve impact in de keten

Wij voelen ons verbonden met onze leveranciers en partners. Vanuit deze maatschappelijke betrokkenheid dragen wij bij aan goede arbeidsomstandigheden bij hen en aan verbeteringen van de leefomgeving. Zo hebben we met ons inkoopbeleid een positieve impact op de lokale omgeving. We inspireren hiermee andere bedrijven ons voorbeeld te volgen.

Samenwerking

Onze ambities kunnen we alleen waarmaken dankzij de hechte samenwerking met onze ketenpartners. Wij zijn open en transparant over de waardeketen en dat verwachten we ook terug van onze partners. Samen verbeteren we processen en produceren we werkbladen op een eerlijke en verantwoorde manier.

Volgende bekijken

Vrijwilligersdag

Met onze jaarlijkse vrijwilligersdag stimuleren we medewerkers om goed te doen en bij te dragen aan de maatschappij. De vrijwilligersdag is onderdeel van het MVO-beleid van Arte. Iedere editie kiezen we een nieuw goed doel.

Zo organiseerden we in 2023 een dag voor kwetsbare mensen in safaripark de Beekse Bergen. Met veel enthousiasme werden tijdens de bus- en boottour wilde dieren gespot in het park.

Educatie voor een betere toekomst

De wereld beter en eerlijker achterlaten dan dat hij is, dat is ons streven. Vanuit dit streven hebben we onder meer de onafhankelijke stichting Arte Responsible Stone Foundation opgericht. Het doel: kinderen een eerlijke kans geven op een betere toekomst door structureel onderwijs.

We beginnen daarbij bij de kern: we stellen kinderarbeidsvrije zones in rondom de groeves en creëren bewustwording van het belang van educatie bij de ouders. Bovendien geven we trainingen op het gebied van veiligheid en health & safety die werkgevers en werknemers in en rondom de groeves helpen een veilige werkomgeving voor zichzelf en de mensen om hen heen te creëren.

Arte Right To Education

De Arte Responsible Stone Foundation vloeit voort uit het project Arte Right To Education (A.R.T.E.). Dit project is vanuit Arte gestart om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren rondom de groeves waar Arte haar graniet inkoopt. Om de toekomst van het A.R.T.E. project en eventuele andere projecten te waarborgen, richtte Arte in april 2018 de Arte Responsible Stone Foundation op. Deze stichting staat los van het bedrijf Arte en is er dus niet afhankelijk van.

Waarom het project nodig is

India heeft één van de vijf grootste steenindustrieën in de wereld. De productie van graniet gebeurt onder andere in Zuid-India. De Arte Responsible Stone Foundation werkt daar in het Prakasam-gewest in de staat Andhra Pradesh. In de Ballikurava Mandal zetten wij ons in voor meer dan 2.000 kinderen waarvan een gedeelte niet naar school gaat.

In Ballikurava zijn 3.000 huishoudens met één of meer kinderen van 18 of jonger. Ze kunnen naar basisscholen in de buurt. Middelbare scholen liggen verder weg. Kinderen moeten soms wel acht tot tien kilometer reizen om daar te komen. Daarbij is de kwaliteit van lessen en de slechte infrastructuur zorgelijk.

Door deze omstandigheden gaan veel kinderen niet structureel naar school. Andere kinderen gaan naar school als ze niet hoeven te werken. Zij werken bijvoorbeeld vooral in landbouwgebieden als er geoogst moet worden. Dat betekent dat zij een paar keer per jaar meerdere weken afwezig zijn. Deze kinderen hebben een grotere kans om school vroegtijdig te verlaten.

Hoe pakken we het aan?

Om kinderen naar school te laten gaan, heb je allereerst bewustwording nodig. En daaropvolgend een mentaliteitsverandering. Maar ook op praktisch gebied moeten er mogelijkheden zijn. Want als de kinderen naar school gaan, vallen ook werkende handen weg die voor levensonderhoud van het gezin zorgen.

In opdracht van het A.R.T.E. project proberen lokale mobilisers bewustwording te creëren bij gezinnen met kinderen. Mobilisers controleren dagelijks welke kinderen niet op school zijn, en gaan dan van deur tot deur om te praten met ouders en ze te overtuigen van het belang dat hun kinderen onderwijs krijgen. Rondom 25 groeves in 12 verschillende dorpen hebben we met de inspanningen van het A.R.T.E. project 19 verschillende scholen en meer dan 2500 kinderen én hun ouders bereikt.

A.R.T.E. trainingen

In de afgelopen jaren hebben we met trainingen zichtbare en belangrijke resultaten geboekt in de gebieden rondom de groeves. Op het gebied van veiligheid, kwaliteit en arbeidsrecht hebben we bijna 30 trainingen gegeven aan meer dan 500 migrant workers en 18 contractors.

Wat hebben we tot dusver bereikt?

Van de 253 geïnventariseerde kinderen die bij de start van ons project niet naar school gingen, gaat inmiddels een kwart structureel naar school. Een resultaat waar we trots op zijn. Daarbij hebben we 2000 wiskundesets verstrekt, 80 families geholpen met voedselpakketten, en damesverband verstrekt aan meer dan 1500 meisjes en vrouwen. Daarnaast verzorgden we voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen.

Om nog meer kinderen de kans te bieden structureel onderwijs te volgen, kan de Arte Responsible Stone Foundation ook jouw hulp erg goed gebruiken. Wil je ook een bijdrage leveren? Kijk dan voor meer informatie op www.artefoundation.nl

Ieder werkblad een eerlijk verhaal

Van groeve tot keukenblad; we zijn voortdurend bezig met hoe we onze waardeketen zo duurzaam en circulair mogelijk kunnen inrichten. Altijd met het doel: positieve impact en volledige transparantie. Hoe we dat doen? We verminderen CO2-uitstoot, produceren circulaire keukenbladen én ontwikkelden voor iedere kleur binnen onze collectie een productpaspoort: hiermee kunnen wij, klanten, gebruikers – echt iedereen – inzien welke route onze materialen hebben afgelegd.

Dit geeft niet alleen zekerheid over een goede afkomst, het vertelt ook een krachtig verhaal. Een verhaal dat door de gehele keten heen – van leverancier tot consument – zorgt voor betrokkenheid, loyaliteit en bewust duurzame keuzes.

Positieve impact in de keten

Alles wat we doen, gebeurt met aandacht voor het milieu en het welzijn van alle mensen die bij de productie betrokken zijn. Dat zit verankerd in ons DNA. Dit begint bij de groeves waar we ons materiaal inkopen. Een Arte blad moet steengoed zijn, en dat staat synoniem voor een duurzame keten. Samen met een onafhankelijke organisatie controleren we of het materiaal eerlijk wordt verkregen en of de werkomstandigheden van alle betrokkenen goed zijn. Samen verbeteren we processen en produceren we stenen keukenbladen op een eerlijke en verantwoorde manier.

Ontdek onze productpaspoorten

We werken met vaste partners en kopen materialen alleen in bij eerlijke leveranciers. Om inzichtelijk te maken waar onze keukenbladen van worden gemaakt, heeft iedere materiaalsoort een eigen productpaspoort. Zo zie je precies welke weg een keukenblad heeft afgelegd.

Het resultaat? Een kwalitatief hoogstaand blad. Een blad waar wij trots op zijn en waar jij nog jaren - onbezorgd - van kunt genieten.

CO2 uitstoot

De afgelopen jaren heeft Arte – samen met haar ketenpartners – uitgebreide gegevens verzameld over de milieu-impact van orders in de gehele waardeketen. Dit werd gedaan met behulp van EPD’s (Environmental Product Declaration), waarin informatie is opgenomen over de milieu-impact van plaatmaterialen in iedere fase van de productlevenscyclus. Met onze speciaal ontwikkelde ‘carbon footprint tool’ wordt de uitstoot met behulp van formules weergegeven. Deze tool neemt álle relevante gegevens mee. Van uitsparingen tot werkzaamheden, en van verpakken tot transport. Het resulterende cijfer; de CO2 uitstoot per order wordt nu vermeld op de orderbevestiging.

Bewustwording van de impact op het milieu bij aanschaf van een product wordt steeds belangrijker voor consumenten. Arte zet zich continu in voor verdere verduurzaming en vermindering van impact in de gehele waardeketen. Tegelijkertijd kunnen consumenten bijdragen door te kiezen voor producten met een lagere milieu-impact. Zo maken we samen de keukenbranche duurzamer en leveren we een positieve bijdrage aan het milieu.

Wil je weten welke weg een Arte keukenblad aflegt?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

De keuze is reuze!

Ieder project is uniek. En daar hoort een uniek product bij. Daarom kun je bij Arte terecht voor een verscheidenheid aan materialen, kleuren, designs, afwerkingen en andere opties. Niet alleen voor keukenbladen, maar ook voor andere toepassingen als tafel- en keukenbladen voor horecagelegenheden, uitgiftebalies en koffiecorners voor kantoren en wastafels voor hotelketens.

Bekijk ons kleurenassortiment Bekijk ons kleurenassortiment

Toonaangevend duurzaam

Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn wij al meer dan 25 jaar koploper. We praten niet alleen over duurzaamheid, we zetten woorden om in daden. Daden die gezien worden. Van het B-Corp certificaat tot de MVO prestatieladder en van de Groene Pluim tot het Initiatief TruStone; wij hechten waarde aan de aantoonbaarheid van onze inspanningen. We dragen zo onze steen bij aan de circulaire economie en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Waarom B Corp?

Als B Corporation laten we zien dat we koploper zijn op het gebied van duurzaam ondernemen. Het B Corp certificaat is een internationale certificering voor bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens, milieu en maatschappij. We sluiten aan bij een beweging van bedrijven als Patagonia, Fairtrade Original en Mud Jeans. Bedrijven die net als wij niet de beste ter wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld willen zijn.

Arte granietgroeve India

Hoe wordt je B Corp?

Een B Corp organisatie moet voldoen aan de hoogste normen op het gebied van maatschappelijk en duurzaam ondernemen. Die niet alleen winstgevendheid nastreven, maar ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen. Een certificaat wordt alleen toegekend bij een score hoger dan 80 punten, die wordt bepaald door het ‘B Impact Assessment’. Een manier om de duurzame en sociale impact van een organisatie te meten.

Daarnaast moeten organisaties aantonen dat zij transparantie nastreven. B Corporations worden iedere drie jaar opnieuw beoordeeld en gecertificeerd. Dit houdt ons scherp en helpt ons nóg betere keuzes te maken. We blijven in de komende jaren meer dan ooit kritisch naar onszelf kijken om nieuwe stappen te zetten voor meer positieve impact.

Over B Corp

De B Corp-certificering is een onderscheiding, maar het is ook een beweging van bedrijven die niet het beste van de wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld. Het is het resultaat van de inspanningen die een bedrijf doet om zijn acties en engagement voor de toekomst en de planeet te tonen.

B Corp vestigt de aandacht op bedrijven die de hoogste normen halen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Met andere woorden, B Corp zet ondernemingen in de kijker die hun winstoogmerk verzoenen met het collectieve belang van de samenleving. B Lab is inmiddels actief in 85 landen en sinds vijf jaar ook in Nederland. Er zijn op dit moment 5000 ‘B Corps’ wereldwijd, waarvan zo’n 800  in Europa en ruim 100 in Nederland.

Certificeringen

Initiatief TruStone

De jaarrapportage van TruStone – gepubliceerd in april 2024 – laat zien dat Arte als koploper weer belangrijke stappen heeft gezet. Net als voorgaande jaren behaalden we een uitmuntende score in onze beoordeling. We laten hiermee zien dat we onze waardeketen inzichtelijk hebben en dat het écht mogelijk is om impact te maken.

De afgelopen jaren hebben we – samen met het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, NGO’s en vakbonden – deelgenomen aan de onderhandelingen voor het Initiatief TruStone. Het doel? De volledige waardeketen op een positieve manier veranderen door het uitvoeren van een Due Diligence proces en maatregelen te nemen tegen schade die wordt toegebracht aan mens, milieu, natuur of dier.

Lees de TruStone jaarrapportage - april 2024

Inzicht in de keten

De deelnemende bedrijven brengen met ondersteuning van de overheid, NGO’s en vakbonden risico’s in kaart, en werken samen om problemen zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, gebrek aan vakbondsvrijheid en veiligheid en gezondheid in de keten aan te pakken.

De eerste resultaten van het Initiatief TruStone zijn erg positief. Bedrijven die deelnemen hebben meer inzicht in herkomst van hun materialen en een deel van de bedrijven draagt bij aan verbeteringen van arbeids- en mensenrechten en milieuomstandigheden in de keten.

Arte groeve medewerkers India

Arte Right To Education

We zijn blij door onze inspanningen de afgelopen jaren te worden gezien als best practice op het gebied van verantwoorde productie. Met als voorbeeld het Arte Right To Education project, waarin we samenwerken met verschillende partijen om ervoor te zorgen dat (arbeids)omstandigheden in en rondom de groeves waar we ons graniet inkopen, worden verbeterd. Het streven is om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren in de dorpen rondom deze granietgroeve en omliggende groeves in dit gebied in India, en daardoor kinderen een eerlijke kans te geven op een betere toekomst door onderwijs. Het A.R.T.E. project probeert samen met lokale mobilisers bewustwording te creëren bij de overheid, onderwijzers, leveranciers en bij gezinnen, met als doel een mentaliteitsverandering.

Download hier ons plan van aanpak

Duurzaamheidsverslag

Als koploper spannen we ons al jaren in om op álle vlakken het verschil te maken op het gebied van duurzaamheid. Of het nu gaat om betere omstandigheden in en rondom granietgroeves in India, duurzame brandstof of verduurzaming binnen onze fabriek. We hebben al veel impact gemaakt, maar we zijn er nog niet.

Om jullie mee te nemen in de stip op de horizon die wij hebben gezet, presenteren we met trots ons duurzaamheidsverslag. Hierin volg je onze route naar een duurzame samenleving. Het verslag is geschreven op basis van de toekomstige CSRD richtlijnen.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat we onze duurzame inspanningen alleen samen kunnen waarmaken. Daarom zijn we trots op de hechte samenwerking met jullie – onze (keten)partners. We gaan de komende jaren onverminderd voor met onze missie om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Eén steen maakt het verschil.

Een werkgever waar je op kunt bouwen

Het allerbelangrijkste vinden wij dat al onze medewerkers iedere dag gemotiveerd, gezond en met plezier aan het werk gaan. We werken daarom continu aan duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling en motivatie van onze eigen mensen. We bevorderen een gezonde levensstijl, hechten grote waarde aan inclusiviteit, leiden medewerkers op gedurende hun hele carrière en betrekken iedereen actief bij de koers van ons bedrijf.

Liever een goede klik

Beoordelingsgesprekken? Doen we niet aan. We voeren graag een goed gesprek en dat doen we waar mogelijk tijdens een wandeling, zo blijven we ook nog eens in beweging. Wij vinken niet even een lijstje met je af, maar praten over de dingen die er écht toe doen voor jou en voor ons.

Onze nieuwe collega's selecteren wij niet op cv, maar op potentie en een persoonlijke klik. We investeren dus in duurzame werkrelaties. Denk jij dat je het in je hebt? En wil jij een steentje bijdragen aan ons succes?

Bekijk onze vacatures Bekijk onze vacatures

Altijd blijven leren

De ontwikkeling van onze collega’s is enorm belangrijk. Daarom gooien we je niet meteen in het diepe. Via ons eigen interne leerplatform ‘Arte Academy’ bieden we opleidingen en trainingen op werk- én persoonlijk gebied. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding van een mentor en leermeester. Zij leren jou de kneepjes van het vak. Je hebt toegang tot een uitgebreid extern opleidingsprogramma dat we samen met het Expertisecentrum Meubel uitvoeren. Dit geeft jou meer afwisseling in je werk en ons een grotere flexibiliteit.

Oprecht genieten met Arte

Wij produceren werkbladen met een eerlijk verhaal. Dit is een missie waar we jou, onze leveranciers, klanten én gebruikers graag in meenemen. Met onze hoogwaardige producten leveren we niet alleen werkbladen van topkwaliteit, maar dragen ook een steentje bij aan duurzaamheidsambities van onze klanten.

Van in de groeve tot bij de gebruiker: het is fijn te weten dat je bijdraagt aan een betere wereld van morgen. Want alleen met een goed geweten, kun je oprecht genieten.

Werkbladen met een eerlijk verhaal

Arte is dé aanjager voor positieve verandering in de gehele waardeketen van groeve tot en met eindproduct. Wij vervullen een voorbeeldfunctie en zijn een inspirator voor onze ketenpartners, eindgebruikers en andere bedrijven binnen en buiten de sector. We willen met onze inspanningen een zo groot mogelijke positieve impact bereiken en bijdragen aan het welzijn voor iedereen die met Arte te maken heeft. Zo bieden we consumenten een werkblad met een eerlijk verhaal.

Hoe we dat doen?

Een greep uit de acties die wij ondernemen om onze missie te vervullen:

  • We hebben een hechte en oprechte samenwerking met onze ketenpartners.
  • Naleving van een Code of Conduct om duurzaamheid te verankeren.
  • We stimuleren minder verspilling en zetten vol in op recycling en circulariteit
  • Rondom de Indiase groeves bieden we kinderen educatie, voor een eerlijke kans op een betere toekomst.
  • Per kleur in onze collectie hebben we inzichtelijk gemaakt uit welke grondstoffen het bestaat.
  • In onze rol van koploper en B Corporation inspireren we ketenpartners en overheden tot het creëren van een transparante waardeketen.
  • We maken duurzame keuzes op het gebied van energie en brandstof om uitputting van natuurlijke grondstoffen te voorkomen.
  • We dragen bij aan lokale werkgelegenheid door producten en diensten plaatselijk in te kopen.
  • Per (maatwerk)order maken we de CO2 uitstoot inzichtelijk.
  • We werken continu aan duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling en motivatie van onze medewerkers.
  • We helpen onze klanten en eindgebruikers bij het maken van duurzamere keuzes.

Bijdragen aan jouw duurzame doelen

Werk je met Arte? Dan helpen we je de duurzaamheidsdoelen van jouw organisatie te realiseren. Aangezien de eindgebruiker steeds meer waarde hecht aan duurzame productie, biedt het krachtige verhaal achter onze werkbladen een echte, duurzame meerwaarde voor je organisatie. Zo helpen we samen de eindgebruiker met een gerust hart te laten genieten van hun werkblad. Een mooi resultaat van een samenwerking die bijdraagt aan een betere wereld.