Wat hebben keukenbladen met gaatjes in kleren te maken? – Arte Groep

Wat hebben keukenbladen met gaatjes in kleren te maken?

7 April 2016

Er is al veel geschreven over het gaatjes-mysterie in kleding op het internet. Hoe komen deze gaatjes in kleding; ligt het aan de wasmachine, de kleding zelf of aan het keukenblad? Arte zocht het uit!

Trend: andere randafwerkingen

Om het gaatjesmysterie te kunnen beantwoorden, nemen we een stap terug in de tijd. Ruim vijftien jaar geleden was de trend in keukenbladen vooral ronde randafwerkingen. Denk hierbij aan de HPL-bladen die zeer typerend waren voor deze tijd. Inmiddels is dit veranderd en hebben stenenwerkbladen de markt veroverd. De ronde vormen zijn ingeruild voor strak vormgegeven randafwerkingen. De zogenaamde verstekbladen doen hun intrede; blad en rand worden met elkaar verlijmd, zodat er strakke hoekverbindingen ontstaan. Vervolgens krijgen deze randen nog een minimale facetafwerking om het geheel te verfraaien.

Wat heeft dit met gaatjes te maken?

Met deze ontwikkeling in het achterhoofd, zien we nog iets anders. Het gebruik – of beter gezegd het niet gebruik maken van een kookschort. Steeds meer mensen koken zonder bescherming. Dat betekent dat metalen gespen, knopen, ritsen en andere kledingaccessoires of toebehoren tijdens de werkzaamheden aan het aanrecht, tegen de strakke (facet)rand van het keukenblad aan kunnen komen. Dit kan voor minuscule bladbeschadigingen zorgen die met het blote oog niet te zien zijn. Achter deze zogenaamde kleine braampjes kunnen kleren blijven haken. De plek van de gaatjes is afhankelijk van het postuur van de gebruiker en de gekozen werkhoogte.

Geldt dat voor alle keukenbladen?

We lezen wel eens op internet dat de oorzaak ligt aan de kwaliteit van het keukenblad. Uiteraard speelt kwaliteit mee, hier hebben we al eens een blog over geschreven,  er zijn namelijk heel wat prijsstunters die kwalitatief slechte bladen aanbieden. In het geval van het gaatjes-mysterie spelen juist externe factoren mee, zoals hierboven genoemd: gebruik van riemen, gespen, etc. Kortom alle metaalachtige of scherpe voorwerpen die tegen een blad kunnen tikken en, of schuren.

De oplossing: doe de gaatjestest!

Als u net een nieuw blad heeft gekocht, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Als er al gaatjes ontstaan dan is dat meestal na jarenlang intensief gebruik.

Hoe kunt  u ervoor zorgen dat er geen gaatjes in kleding komen? Eenvoudig. Door de gaatjestest te doen. Door met een vaatdoek langs de randen van het werkblad te gaan merkt u al gauw waar de braampjes zitten. Die braampjes (haakjes) zijn eenvoudig te verwijderen met fijnkorrelig schuurpapier (korrel 1200) of polijstpapier. Met als gevolg dat er geen gaatjes meer in de kleding komen als u aan het koken bent. Uiteraard is het dragen van een kookschort ook een goede oplossing!

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?