“We moeten de wereld niet slechter achterlaten dan we het aangetroffen hebben” – Arte Groep

“We moeten de wereld niet slechter achterlaten dan we het aangetroffen hebben”

17 maart 2016

~Directeur Niels van den Beucken over de keuze voor groene stroom bij Arte ~

Vanaf 1 januari 2015 gebruikt Arte in plaats van grijze, groene stroom in de vorm van windenergie van energiemaatschappij Engie.  “Met de keuze voor groene stroom verlagen we de CO²-voetafdruk aanzienlijk, wat past binnen ons MVO-beleid”, zegt Niels van den Beucken, Financieel Directeur van Arte.

Wat is groene energie?

Groene energie, ook wel duurzame energie genoemd, is energie die niet op kan raken, zoals water, zon en wind. Daarnaast is het duurzaam omdat deze vorm van energie het milieu niet aantast. In tegenstelling tot aardgas en steenkool. De schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie van steenkool en aardgas (zoals stikstofoxiden en zwaveloxiden) veroorzaken zure regen.

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op groene energie door bovenstaande redenen. Uit cijfers blijkt dat wereldwijd  in 2013 ongeveer 19% van de energie hernieuwbaar wordt geproduceerd (wat betekent dat de bron voor onbeperkte tijd te gebruiken is).

Waarom windenergie?

Arte is al jaren bezig met de CO²-uitstoot te verminderen, omdat het bedrijf de wereld niet slechter wil achterlaten dan ze hem hebben aangetroffen. Het bedrijf is 20 jaar geleden opgericht en ziet het als haar verplichting naar toekomstige generaties toe om goed om te gaan met het milieu. Eén van de manieren om die voetafdruk te verkleinen is door over te gaan op groene stroom. In het geval van Arte is dat windenergie. Windenergie heeft geen CO²-uitstoot, en daarmee is de voetafdruk van Arte enorm gedaald. “De keuze  voor windenergie kwam voort uit het feit dat waterenergie niet uit Nederland kon worden gehaald, en windenergie gedeeltelijk wel”, zegt van den Beucken.

Ondanks het kleine prijsverschil kiest Arte bewust voor groene stroom, wegens de vele bovengenoemde voordelen.

Eén steen maakt het verschil

Arte wil middels haar MVO-beleid en alle activiteiten die hieraan bijdragen, zoals de keuze voor groene stroom, maar ook de jaarlijkse Vrijwilligersdag, de interne opleidingen, vermindering van brandstofverbruik, veilige arbeidsomstandigheden in de groeven, duidelijk maken dat er vele wegen naar Rome – in dit geval naar duurzaam ondernemen – leiden. “Verantwoord bezig zijn met energie, met mensen: het is niet iets wat we erbij doen, ons hele bedrijf is ervan doordrongen.  Het staat bij Arte in steen gebeiteld. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een steen die wij hebben gelegd en die de loop van Arte bepaalt. Het komt voort uit hoe wij in de wereld staan. Sterker nog: onze steen, hoe klein ook, kan het verschil maken”, aldus Niels van de Beucken, Financieel Directeur van Arte.

Meer over MVO

Groene stroom is slechts één actie die Arte heeft uitgevoerd in het kader van duurzaam ondernemen. In het MVO-jaarverslag staan alle activiteiten die Arte het afgelopen jaar concreet heeft ondernomen. De motieven van directie, maar ook van individuele medewerkers, komen uitgebreid aan bod.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?