Samen voor duurzaam: Stadskantoor Venlo – Arte Groep

Samen voor duurzaam: Stadskantoor Venlo

1 December 2016

Stadskantoor Venlo heeft onlangs haar deuren geopend. Het imposante, duurzame kantoor is een icoon voor Venlo, die als eerste regio het principe van Cradle-to-Cradle volledig heeft omarmd.

Duurzaamheidsambities

Gemeente Venlo heeft hoge duurzaamheidsambities gesteld voor het nieuwe stadskantoor. Het moest zowel een inspirerende als een comfortabele en een gezonde werkomgeving worden die voldoet aan de gestelde duurzaamheidseisen. Een kantoor dat precies zou ademen wat de gemeente wil zijn: open, transparant en toegankelijk.

De ambities zijn in de praktijk gebracht. En hoe! Het stadskantoor bestaat onder andere uit kantoor- en vergaderruimten, plaza, publiekshal met expositieruimte, restaurant, diverse werkplekken, parkeergarage en fietsenstalling. Zowel het interieur als het exterieur levert een actieve bijdrage aan het schoner maken van de leefomgeving. Het zuiveren van de lucht wordt gedaan door een groene longgevel, een geweldige innovatie. Ook is gebruik gemaakt van led-verlichting, hemelwateropvang, waterloze toiletten en een verhoogde isolatieschil. Er is een grote variƫteit aan werkplekken in de toren van het gebouw. Hier wordt gebruik gemaakt van daglicht dat zo diep mogelijk in het gebouw wordt binnengehaald om zo het energieverbruik te minimaliseren.

Herbruikbare materialen

En of dat nog niet alles is, heeft architectenbureau Kraaijvanger het gebouw zo ontworpen dat 80% van de materialen herbruikbaar zijn. Hierdoor heeft het kantoor over 40 jaar nog steeds zijn waarde. Niet alleen het gebouw zelf is her te gebruiken, ook de inrichting.

Gerecyclede werkbladen

De architect heeft in samenwerking met Coors Interieurbouw gekozen voor ecologische werkbladen in de kleur Eco Polar Cap suede van Cosentino. De werkbladen bevinden zich van het souterrain tot aan de hoogste verdieping, in de vorm van koffiecorners, uitgiftebalie, soep-, salade en, sandwichbar, koelwanden en servicebalie.

Lees hier het gehele artikel.

Artikel verscheen in vakblad Binnenwerk, nummer 5.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?