Langer genieten van je granieten aanrechtblad – Arte Groep

Langer genieten van je granieten aanrechtblad

8 March 2017

Arte vindt het erg belangrijk dat u langdurig kunt blijven genieten van uw ‘all time favorite’ granieten keukenblad. Daarom is het van belang dat uw granieten keukenblad geïmpregneerd wordt. Impregneren draagt namelijk bij aan het uiterlijk en de levensduur van het blad. In deze tekst wordt ‘het waarom’ van impregneren van granieten bladen uitgebreid toegelicht. Ook geven we antwoord op de vraag waarom granieten bladen pas geïmpregneerd moeten worden, nadat het blad is gemonteerd in de keuken.

Eigenschappen van steen

Graniet is een natuurproduct, het is een steensoort die rechtstreeks uit de natuur komt. Steen heeft de eigenschap om vloeistoffen op te zuigen. Het kan zelfs dusdanig verzadigd raken dat de vloeistof aan de onderkant er weer uit druppelt. Dat geldt niet alleen voor water, maar ook voor andere vloeistoffen, zoals olie, vetten en zuren. Deze vloeistoffen beïnvloeden niet alleen het uiterlijk van het aanrechtblad, maar ook de kwaliteit en hygiëne ervan. Vandaar dat het belangrijk is om het stenen blad te beschermen tegen dergelijke invloeden, middels impregneren.

Het begin; de groeve

Graniet is door de natuur gevormd. De plaats waar het graniet gedolven wordt, bepaald de kleur, de samenstelling en de mate van poreusheid. Leeftijd, diepte en temperatuur hebben allemaal invloed hierop. Zoals de slager het beste stuk kiest voor zijn vlees, wil Arte de beste berg voor haar graniet. Zo werkt Arte nauw samen met zeer gerenommeerde granietleveranciers uit India. Zij leveren de beste kwaliteit op een zeer verantwoorde manier. Een bedrijfsfilosofie die naadloos aansluit op het gedachtengoed van Arte voor een duurzaam keukenblad.

Van groeve via Arte naar eindgebruiker

Wanneer het plaat materiaal bij Arte arriveert is het nog niet geïmpregneerd. Dit is een bewuste keuze. De platen ondergaan namelijk nog een aantal productieprocessen die van (negatieve) invloed kunnen zijn op de impregneer behandeling. Zo worden in de fabriek de bladen tijdens de verwerking opgetild met vacuümheffers. Dit kan bij reeds geïmpregneerde bladen een lelijke aftekening geven op het blad. Maar er zijn ook externe processen die van invloed kunnen zijn, denk aan handelingen tijdens het monteren van de bladen, zoals het wegpoetsen van overtollige kitresten na de montage. Daarnaast is het mogelijk dat tijdens het transport, door wrijving tussen de bladen en verpakkingsmateriaal, een deel van de bescherming verloren gaat.

Juiste moment van impregneren

Eenmaal op de plaats van bestemming, is het beter om het granieten aanrechtblad te laten acclimatiseren in de ruimte waar het ligt en het daar te impregneren. Het blad moet na het impregneren vrij kunnen ‘ademen’, zodat de vloeistof kan worden opgenomen door het graniet. Tijdens het drogen mag het blad niet gebruikt worden. Gemiddeld moet dit proces twee tot drie keer worden herhaald tot het blad zich vol gezogen heeft met impregneermiddel. Daarnaast is het raadzaam om dit proces na een bepaalde periode te herhalen. Speciaal voor consumenten heeft Arte een impregneermiddel voor ArteGraniet ontwikkeld; Arte StoneCare.  Meer informatie over hoe je StoneCare gebruikt, lees je in de blog over het impregneren van een granieten blad.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?