Klant Uitgelicht - van der Zandt Keuken - Interieurs b.v. – Arte Groep

Klant Uitgelicht – van der Zandt Keuken – Interieurs b.v.

11 September 2017

In deze editie van Klant Uitgelicht: Arnaud van der Zandt, eigenaar van Van der Zandt keukeninterieurs, die op 19-jarige leeftijd bij zijn vader in het bedrijf ging werken. Wij spraken met hem over deze stap en hoe hij de keukenmarkt heeft zien veranderen.

Familiebedrijf

Arnaud start zijn verhaal in 1983, het jaar waarin zijn vader de zaak opende. Zijn vader was destijds zelf werkzaam in een keukenzaak, maar helaas was de eigenaar van de keukenzaak genoodzaakt om te stoppen. Zonder werk besloot zijn vader dat hij een prima leeftijd had bereikt om voor zichzelf te beginnen. Kleinschalig! “Die kleinschaligheid heeft mijn vader altijd erin willen houden. Om een echte vakspecialist te zijn. Huiselijke sfeer, direct klantcontact, leuke binding met de klant”, zo vertelt Arnaud. Zijn vader besloot het bedrijf naar Wageningen te verhuizen, omdat het landelijk een bekende plaats is en nog geen keukenzaak had.

Op 19-jarige leeftijd werd Arnaud, met zijn diploma van de detailhandelsschool op zak, deel van het inmiddels goed lopende familiebedrijf. Arnaud moest eigenlijk in militaire dienst, maar omdat hij in de zaak van zijn vader ging werken hoefde hij dat niet. Zijn eerste taken verrichtte Arnaud op de afdeling montage; ‘onderaan’ beginnen om op die manier kennis te vergaren over alle (technische) aspecten van een keuken. En niet voor niets. Deze kennis gebruikt hij nog iedere dag bij het ontwerpen van een keuken. “In die tijd heb ik veel geleerd, wat ik nog elke dag gebruik. Ik heb nu kennis over de mogelijkheden en de beperkingen”, aldus Arnaud.

Back to the future

Net na de millenniumwisseling vond een belangrijke gebeurtenis plaats voor Van der Zandt. Het bedrijf verhuisde namelijk naar het pand waar ze nu nog steeds te vinden zijn. Met tien keukenopstellingen is dit de plek bij uitstek voor Van der Zandt. “Dit pand is puur een showroomlocatie”, legt Arnaud uit. “De opslag is bij de transporteur en er is nog een werkmagazijn van waaruit de monteurs ’s ochtends vertrekken”.

Tien jaar later, in 2010, opent Arnaud een 2e keukenwinkel samen met zijn jongere broer Thelco, Reddy Keukens in Heteren. De combinatie van techniek, materialen en ontwerp maakt het voor Arnaud interessant. “Een keuken is erg individueel. Het is altijd anders en dat maakt het leuk”. Maar de uitzondering bevestigt de regel; Arnaud heeft slechts twee keer dezelfde keuken verkocht in al die jaren in de keukenbranche.

“Een keuken is een belangrijke aankoop. Het is echt een onderdeel van het huis. Wij begrijpen dat en gaan daar vakkundig mee om. De kunst zit dan ook niet alleen in het verkopen van een keuken, maar ook in de montage en de nazorg”. Zo gaat Arnaud altijd na oplevering bij zijn klanten op bezoek. Hierbij overhandigt hij een leuke geschenk om zijn klanten te feliciteren met de aankoop, loopt hij samen door de keuken om de apparaten uit te leggen en advies te geven over het onderhoud van het aanrechtblad. Arnaud merkt dat dit enorm wordt gewaardeerd. Eventuele punten van kritiek kunnen op dat moment ook besproken worden. “We merken dat dit als erg prettig wordt ervaren. Bovendien zien we dat dit resulteert in mond tot mond reclame. Dit leidt vervolgens tot nieuwe klanten die bij ons een keuken willen aanschaffen”.

Toen en nu

Wanneer Arnaud terugdenkt aan 1983, dan valt het met name op dat het assortiment gigantisch is uitgebreid. “In de prijzenfolder van Bauknecht bijvoorbeeld stond in die tijd slechts één conventionele oven en één heten luchtoven. Je kon dan nog kiezen uit wit of bruin, maar dan had je het hele ovenassortiment gezien”. En dat gold niet alleen voor ovens, maar ook voor kookplaten, koelkasten en aanrechtbladen. In die tijd had je af aan toe een granieten aanrechtblad. “Bij de grafsteenontwerper van om de hoek liet je dan ook het aanrechtblad maken”.  Bij de vraag of er bij ‘de wens van de klant’ ook wat veranderd is, vertelt Arnaud dat door de jaren heen het uiterlijk van de keuken in de woning belangrijker is geworden. Vroeger was een keuken echt om alleen in te koken, maar nu willen mensen ook vrienden en familie kunnen ontvangen in een gezellige keuken. Deze mag er dan goed uitzien en ook aansluiten bij alle kookbehoeftes. Het is daarom zonder twijfel te zeggen dat de uitgebreide mogelijkheden, kopers ook kritischer zijn op hun toekomstige keuken. “Van alles en nog wat wordt bedacht om onderscheidend te zijn”.

Contact gegevens
Plantsoen 5
6701 AS Wageningen
Telefoon 0317-423674
info@vdzandtkeukens.nl

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?