Klant uitgelicht - Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe – Arte Groep

Klant uitgelicht – Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe

23 July 2018

Voor de rubriek ‘Klant Uitgelicht’ bezoeken we deze keer de plaats Wijhe in de provincie Overijsel. Samen met Fred de Roos blikken we terug op 24 jaar Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe.

Zijn eerste keuken

Voor de oorsprong van Keukenland en Tuinmeubelcentrum Wijhe, gaan we terug naar de jaren ’80. De jaren waarin Fred op 15-jarige leeftijd zijn eerste keuken verkocht in de winkel van zijn vader in Raalte. De keukenbranche werd hem met de paplepel ingegoten. Want als Fred een vacature voorbij ziet komen bij een keukenzaak in Zwolle, worden de schoolboeken bedankt en kon het werkende leven beginnen. Fred doet veel ervaring op en heeft het vak erg snel in de vingers. Bij zijn vader kriebelde het daarom al vlug om samen met zijn zoon een bedrijf te beginnen.

Een eigen zaak

In 1994 is het dan zover. Vader en zoon startten samen een eigen bedrijf, door de overname van een tuinmeubelzaak in Wijhe. Het was een ruim opgezette zaak met een erg ruime collectie aan tuinkussens. Het kloppende keukenhart zorgde daarom ervoor dat de kussens plaats maakte voor de keukens. De winkel werd opgedeeld in twee stukken; keukens en tuinmeubelen. De keuze om naast tuinmeubelen ook keukens te verkopen leek in eerste instantie een beetje vreemd, maar bleek later een vooruitziende blik. Want de buitenkeuken is in opkomt. “Mensen investeren steeds meer in hun tuin. De buitenkeuken wordt steeds meer gezien als een deel van het interieur.”, legt Fred uit.

24 jaar

En voor je het weet ben je 24 jaar verder, en in die periode is er ook veel veranderd. “De grootste verandering? Ik verkoop geen bovenkasten meer”, begint Fred lachend. “Vooral op organisatorisch vlak is er veel veranderd. Door de automatisering natuurlijk maar ook omdat ik 24 jaar geleden veel meer op gevoel deed. Nu is mijn gevoel ook nog belangrijk, maar onderbouw ik het ook altijd met cijfers”. Ook de komst van het internet is een belangrijke verandering. Fred legt uit dat het voor klanten niet altijd duidelijk is dat het stukje vakmanschap en expertise iets is wat op het internet vaak ontbreekt. En dat eventuele prijsverschillen daar vandaan komen. “Toch denk ik dat het internet nog meer terrein gaat winnen in de toekomst, niet alleen in de keukenbranche”. Met een nieuwe tijd ontstaan nieuwe doelgroepen. Zo heb je ook nog het verschil met zijn jongste doelgroep. “Ik merk met name bij de jongste kopers dat zij vaker gefocust zijn op een lagere aanschafprijs en een laag energieverbruik. Zij zijn gewend dat een apparaat niet lang mee gaat en kiezen daarom iets met een lagere aanschafwaarde om na vijf jaar iets nieuws te kopen. Maar we zijn flexibel en we gaan gewoon met onze tijd mee”

MVO

Vanzelfsprekend komt ook maatschappelijk verantwoord ondernemen ter sprake. Een onderwerp dat niet meer weg te denken is bij Arte. “In de basis begint het natuurlijk met afval scheiden en kiezen we de economische routes voor onze chauffeurs”, begint Fred. “Maar we zijn daarnaast voornamelijk bezig om honderd procent energieneutraal te ondernemen.” Op het dak van de showroom worden zonnepanelen geplaatst. “Dat is dan alvast om qua elektriciteit zelfvoorzienend te zijn. We zijn nu volop bezig te onderzoeken hoe we dit voor gas gaan doen”, legt Fred uit. Het dak heeft nog ruimte over en we zijn in gesprek met de provincie om de overige collectoren te verhuren voor bijvoorbeeld mensen die zelf geen dak hebben dat geschikt is voor de panelen. “Het idee ontstond omdat ik zelf thuis geen dak heb dat zich hiervoor leent”, vertelt Fred. Ook de lijntjes met Tony Chocolonely zijn natuurlijk onder het MVO-beleid te scharen. Omdat Tony zich inzet voor het afschaffen van kinderslavernij in de chocolade industrie. Zo wordt er binnenkort een lezing door Tony gehouden die Fred heeft georganiseerd voor de ondernemers van de Businessclub Salland Partners.

Tijd voor een feestje!

Na 24 komt… 25! Is het volgend jaar tijd voor een feestje? “Volgend jaar is het feest, 100% zeker!”, sluit Fred lachend af. We bedankten Fred voor het interview en zetten september 2019 dus alvast in onze agenda! Let’s celebrate!

Contact
Keukenland en tuinmeubel centrum Wijhe
Wengelerafweg 6
Wijhe, Overijssel  8131 TG
0570 – 52 20 32
info@keukenland.nl

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?