Gevolgen corona pandemie projectgebied India: 22 werkende kinderen aangetroffen die eerst naar school gingen – Arte Groep

Gevolgen corona pandemie projectgebied India: 22 werkende kinderen aangetroffen die eerst naar school gingen

8 december 2020

In mijn laatste blog heb ik een overzicht gegeven van hetgeen er allemaal speelt in ons projectgebied in India. Inmiddels zijn we weer enkele maanden verder en is het contact met India, ondanks of misschien zelfs dankzij corona, intensief. Er is veel contact via Teams, mail of app met onze leverancier en vooral met de lokale NGO MV Foundation. We stellen in die contacten vast hoe de situatie is in India en op welke manier wij er vanuit Nederland een beetje aan kunnen bijdragen.

Het geld dat we verstrekt hebben voor voedsel en ondersteuning aan de armste gezinnen is goed terecht gekomen. Het doet goed om dat te vernemen en te zien, echter doordat je het gebied en omstandigheden kent geeft het helaas geen voldaan gevoel, er is nog zoveel meer nodig.

Onderwijs

De scholen zijn nog altijd dicht (sinds maart al!) en de mobilisers zijn al die maanden druk om kinderen te helpen met de lessen en het huiswerk dat ze krijgen via de tv. Omdat de wifi onvoldoende is en daardoor lang niet alle kinderen zou bereiken, worden de lessen via tv gegeven. Daar komt bij dat het overgrote deel van de kinderen geen tv, computer of mobiele telefoon heeft.  De mobilisers proberen deze kinderen te helpen door ze lessen te laten volgen op centrale plekken of door ze extra uitleg te geven bij hen thuis.

Er is ook extra lesstof ontwikkeld en een inloop dag op school georganiseerd om de kinderen en ouders te informeren over het belang van onderwijs. We willen de ingezette aandacht voor het belang van educatie vasthouden, zelfs als de scholen dicht zijn! Ons doel, om alle kinderen educatie te geven en een kans op een betere toekomst te bieden, streven we nog steeds na en zullen we nooit opgeven.

Helaas is bij een controle door de lokale overheid geconstateerd, dat er 22 kinderen aan het werk waren terwijl ze eigenlijk huiswerk hadden moeten maken. Na de harde lockdown zijn de meeste zaken en winkels weer opgestart, maar doordat de migranten (mensen van andere dorpen/steden die komen werken) nog niet terug waren, is er een tekort aan arbeidskrachten ontstaan. De natuursteensector maakt veel gebruik van migranten, toen zij na de lockdown nog niet terug waren in de groeves, is de lokale bevolking aan het werk gegaan in deze sector.

Helaas zijn er ook enkele kinderen aangetroffen die werkzaam waren in de groeves en processing units. Deze kinderen waren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar en gingen vóór de coronatijd wel naar school. Dit is enorm frustrerend en teleurstellend om te horen.

Het positieve aan dit verhaal is dat de lokale overheid nu zelf controleert op kinderarbeid en de betrokken werkgevers een waarschuwing heeft gegeven. Dit geeft aan dat in een situatie als deze, onze projectresultaten kwetsbaar zijn en we moeten blijven volhouden totdat alle groeve- en fabriekseigenaren het belang van onderwijs onderschrijven.

Kind huwelijken

Ook het aantal kind huwelijken is schrikbarend gestegen sinds Corona. Er zijn 21 kind huwelijken gemeld waarvan we er helaas maar drie hebben kunnen tegenhouden. Ook dit is een enorme domper op de door ons ingezette weg. De kind huwelijken die we gestopt hebben, en het feit dat er over gesproken wordt is een belangrijke stap voorwaarts. Het besef is er ook dat we nog veel werk te doen hebben.

We hebben enorm veel respect voor de mobilisers en de werknemers van MV Foundation, die elke dag in het projectgebied actief zijn om alle ouders, kinderen, werkgevers en overheid mee te krijgen. De lokale overheid, die eerst erg sceptisch was over ons project, borgt en ondersteunt onze veranderingen. Sterker nog, we zijn gevraagd vier dorpen toe te voegen aan ons projectgebied! Iets dat we met beide handen aangepakt hebben. We zijn al begonnen met de inventarisatie van de populatie en hoeveelheid kinderarbeid in deze dorpjes, die grenzen aan ons huidige projectgebied rondom de natuursteengroeves.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?