De populairste kleuren en materialen keukenbladen van 2016 – Arte Groep

De populairste kleuren en materialen keukenbladen van 2016

13 december 2016

Uit onderzoek dat Arte heeft verricht naar haar populairste materialen en kleuren keukenbladen, zien we dat de smaak van de mens veranderd is. Zo zagen we pakweg 50 jaar geleden veel broze Travertin en HPL-bladen in de keuken. Anno 2016 is er meer keuze en ook beter materiaal ontwikkeld. Opvallend is dat de hang naar nostalgische en natuurlijke materialen – zoals graniet – blijft bestaan.

Kleurentrends

Op basis van haar eigen assortiment heeft Arte de favoriete kleuren van het moment geselecteerd . Deze zijn te vinden op de webpagina met populaire kleuren.

In het overzicht zien we twee granieten bladen: de Black Rock en de Steel Grey, twee composieten bladen: Arden Blue suede en Concreto Light, twee Dekton-kleuren: Aura en Strato, twee keramische kleuren: Neolith Beton en Neolith Estatuario E-01 en zelfs één ecologische kleur: Eco Luna.

Granieten bladen: nog altijd zeer geliefd

Ondanks dat er tegenwoordig veel alternatieven voor natuurstenen bladen zijn, blijft graniet geliefd. Graniet heeft een nostalgisch karakter en behoort tot één van de grootste rijkdommen van de natuur. Met een granieten keukenblad haal je de natuur letterlijk in huis. Door de natuurlijke variaties in structuur hebben granieten aanrechtbladen een unieke uitstraling.

De marmerlook bladen

In het verlengde van de populariteit van de nostalgische granieten bladen, zijn ook de marmerlook bladen zeer geliefd. Dit zijn bladen die eruit zien als marmer, maar van een ander materiaal gemaakt zijn omdat deze materialen beter bestand zijn tegen hitte, vlekken, zuren en schokken.  Het is niet gek dat de kleuren Neolith Estatuario E-01 (keramiek) en Aura (Dekton) tot de populairste kleuren behoren. Beiden hebben een marmer uitstraling, inclusief aders. Lees hier meer over de populariteit van de marmerlooks.

Minder HPL en Travertin in de keuken

Wie kent ze niet? De kunststof HPL- en Travertin bladen. Bijna in iedere keuken te vinden in de vorige eeuw. Echter, zien we de laatste jaren een terugloop van HPL bladen vanwege de hitte- en vochtgevoeligheid van het materiaal. Ook zien we minder vraag naar keukenbladen gemaakt van het gevoelige Travertin. Andere materialen, zoals Dekton, Neolith (keramiek) en Silestone (composiet) stijgen daarentegen in populariteit. De redenen zijn de luxe uitstraling en het enorme gebruiksgemak van deze moderne materialen. Vooral de kleuren Neolith Beton (keramiek) en Strato (Dekton) zijn veelgevraagde kleuren, bijvoorbeeld voor in de industriële keuken. Ze bootsen het materiaal beton voortreffelijk na en hebben eigenschappen waar het echte beton niet aan kan tippen; zoals vlek-, zuur-, schok-, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk.  Ook een goede replica van beton is de composietkleur Concreto Light waarin duidelijk de putjes in het keukenblad te zien zijn.

Duurzame materialen in opkomst

Dat de kleur Eco Luna in het overzicht van de meest populaire kleuren staat, geeft hoop voor de toekomst. Het composiet werkblad ArteEco is een product dat natuurlijke en gerecyclede materialen samenvoegt om zo tot een nieuw product (aanrechtblad) te komen. Het composiet werkblad bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal zoals porselein, (spiegel)glas en gekristalliseerde assen. Daarnaast bestaat ArteEco uit natuurlijke materialen zoals kwarts en hars. In de toekomst verwachten we dat er steeds meer keukenbladen gemaakt zullen worden van gerecyclede materialen.

Kortom: Nederlanders houden anno 2016 van authentieke, nostalgische keukenbladen zoals graniet en de marmerlooks. Ook de betonlook is nog steeds razend populair en de duurzame bladen, als de Eco Luna, komen steeds meer in opkomst.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?