Cradle to Cradle als uitgangspunt – Arte Groep

Cradle to Cradle als uitgangspunt

29 June 2016

Het was een bewuste keuze van netwerkbeheerder TenneT om te verhuizen van drie verschillende locaties naar het nieuwe onderkomen Mariëndaal Centre of Excellence in Arnhem. Een pand dat is gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe en daardoor dus volledig recyclebaar is.

Cradle to Cradle heeft niet alleen betrekking op het product zelf, maar op het volledige productiesysteem. Het is een concept waarbij materialen en stoffen aan het einde van hun cyclus zonder kwaliteitsverlies hergebruikt worden. Dit milieuvriendelijke principe vindt zijn weerslag in alle facetten  van dit nieuwe gebouw.
TenneT koos er bewust voor om het interieur door Studio Groen+Schild te laten ontwerpen. Dankzij de inbreng van dit bureau zijn alle toegepaste materialen en producten met minimale inspanning te demonteren en daardoor zeer eenvoudig te hergebruiken.

Duurzaam ondernemen

Vanwege deze aanpak zocht men louter naar leveranciers die werken volgens dit C2C principe. Voor de vaste inrichting koos het daarom voor de samenwerking met Hoogendoorn MBI. Het principe was niet alleen van belang voor de gekozen materialen, maar ook bij de productie, transport  en montage. Hoogendoorn zocht voor het interieurwerk naar een projectpartner in het bezit van een MVO-certificaat. De keuze viel op Arte, één van Nederlands grootste  leveranciers op het gebied van steen en gespecialiseerd in keukenbladen en maatwerkprojecten.
Het principe ‘Leven en beleven’ staat voor een duurzame manier van denken. Dat zien we tevens terug bij zowel het productieproces van deze halffabricaten, als bij de complete bedrijfsfilosofie van Arte. Als groenste  keukenbladenleverancier van Nederland wil Arte alleen de beste materialen leveren. Duurzame werkbladen, met passie voor materiaal. Gedreven door ambacht. Met de kennis van steen heeft het bedrijf Hoogendoorn MBI ondersteund en een groot deel van het interieur gemaakt. Arte is sinds 2016 als enige bedrijf in de branche gecertificeerd voor de MVO Prestatieladder niveau 4.

Ecologische werkbladen

De werkbladen voor de pantry’s in dit gebouw zijn vervaardigd uit ecologische materialen (ArteEco). ArteEco is een harde en slijtvaste composietsteen die voor 50 procent is gemaakt uit postindustriële en postconsumenten materialen als spiegels, glas, porselein en gekristalliseerde asresten. De spoelbakken zijn gemaakt van Silestone. Silestone is een hoogwaardig duurzaam kwartscomposiet dat voor 90 procent bestaat uit kwarts. De rest is een polyesterpolymeer. Dit zorgt ervoor dat het zeer hard en bestendig materiaal is dat voldoet aan de normen op het gebied van hygiëne van GreenGuard en NSF. Ook is het materiaal zeer hygiënisch, kras-, vlek-, zuur- en schokbestendig en heeft het een luxe uitstraling.

Perfect match

De aanvullende eisen vanuit TenneT waren dat de platen volledig demontabel moesten zijn en dat Arte geen gebruik van lijmen en kitten maakte. Daardoor is alles mechanisch bevestigd. Ook het snel kunnen leveren was een grote wens. Met een zeer ruime voorraad en assortiment in de 10.000 vierkante meter fabriek was dit geen enkel probleem. Bovendien beschikt Arte over een eigen montagedienst.

“Wij hebben passie voor het materiaal en zien een meerwaarde in het leveren van toegevoegde waarde op het gebied van milieu en duurzaamheid. We zijn blij dat we in TenneT een absolute match op gebied van duurzaamheid hebben gevon- den”, aldus Albert van der Linden, Accountmanager Arte in Projecten.

Bron: vakblad Interieurbouw

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?