Samen voor een betere wereld met het TruStone initiatief – Arte Groep

Samen voor een betere wereld met het TruStone initiatief

13 januari 2022

Bij Arte geloven we in duurzaam ondernemen. Dat staat bij ons in steen gebeiteld. Natuurlijk blijft het niet alleen bij mooie woorden, we zetten ze ook kracht bij. Bijvoorbeeld met behulp van het TruStone intiatief. Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Laat het ons kort uitleggen, dan ben je weer helemaal op de hoogte.

Wat is het TruStone initiatief?

Het TruStone initiatief is er een van de Nederlandse en Vlaamse overheid, brancheorganisaties, bedrijven, vakbonden en NGO’s. Het doel? Simpel. De volledige keten – van groeve tot en met de montage in de keuken – op een positieve manier veranderen. Om zo te zorgen voor een betere wereld. Dichtbij huis maar juist ook ver weg.

Het initiatief biedt oplossingen voor problemen die bedrijven zelf niet geheel op kunnen lossen. Daarnaast geeft het ons handvatten om de mogelijke negatieve impact van onze eigen onderneming, of die van onze partners, aan te pakken. Denk aan thema’s als: discriminatie, gedwongen arbeid, kinderarbeid, veiligheid en gezondheid.

De afgelopen jaren hebben we – samen met het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, NGO’s en vakbonden – deelgenomen aan de onderhandelingen voor het TruStone initiatief.

Onze stappen richting een écht duurzame keten

Als lid van de stuurgroep én deelnemer van het initiatief voeren wij een due diligence proces uit. Dat betekent concreet dat we de volledige waardeketen op een positieve manier veranderen en maatregelen nemen tegen eventuele schade die wordt toegebracht aan mens, milieu, natuur of dier.

De eerste resultaten van onze inspanningen zijn positief. We hebben inzicht in de herkomst van onze materialen. Daarnaast dragen we bij aan het verbeteren van arbeids- en mensenrechten en milieuomstandigheden.

Een voorbeeld: Arte Right To Education

Waar we het meest trots op zijn? Het Arte Right To Education project (A.R.T.E. project in het kort), waarin we samenwerken met verschillende partijen om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in en rondom de groeves waar we ons graniet inkopen worden verbeterd. Het streven is om een kinderarbeidvrije zone te creëren in de dorpen rondom deze en omliggende groeves in India. Kinderen krijgen hierdoor een eerlijke kans op een betere toekomst door onderwijs. Samen met onze lokale partners creëren we bewustwording. Zowel bij de overheid en onze leveranciers, als bij de gezinnen thuis.

Zorgeloos koken, zorgeloos genieten

Haal jij een duurzaam keukenblad van Arte in huis? Dan weet je zeker dat we alle aandacht geven aan het produceren van een keukenblad zonder schade aan mens en milieu. En dat betekent dat jij – zonder zorgen – de sterren van de hemel kunt koken.

Meer weten over het TruStone initiatief? Of wil je het jaarverslag lezen? Klik dan hier.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?