Arte verlaagt ecologische voetafdruk – Arte Groep

Arte verlaagt ecologische voetafdruk

15 maart 2017

Wie Arte kent, weet dat we voortdurend bezig zijn met het reduceren van onze CO²-voetafdruk. Kwaliteit en service zijn belangrijk, maar net zoveel waarde hechten we aan milieu, mens en maatschappij. Ieder jaar bepalen we met de Milieubarometer de milieubelasting van ons bedrijf. Dankzij die informatie kunnen we maatregelen treffen om in een volgend jaar nóg groener te produceren.

De impact van een goed jaar

Sinds 2012 scoren we ieder jaar weer beter als het gaat om onze milieubelasting, maar voor het jaar 2016 zien we een lichte stijging van het energieverbruik. Dit heeft alles te maken met de hogere productie. Gerard van Veldhuizen, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu, legt uit. “De markt trekt aan en we hebben een goed jaar achter de rug. Het is logisch dat je dan ook meer transport hebt, en bedrijfsafval, en andere zaken die een impact hebben op die ecologische voetafdruk. Maar dat constateren en fluitend verder produceren, vinden we te gemakkelijk. Met verschillende maatregelen bouwen wij verder aan een organisatie die verantwoord onderneemt. Bij alles wat we doen. En we blijven investeren; neem onze nieuwe waterjet, aangeschaft in 2016.”

Wat deden we in 2016?

In 2016 is er een nieuw team van gemotiveerde medewerkers ontstaan bij Arte, dat meedenkt om het energieverbruik te verminderen. Waar kunnen we nog meer besparen? Samen met de stuurgroep die er al was, hebben zij veel goede initiatieven voorgesteld. Gerard: “Een deel ervan is al gerealiseerd. Zo hebben we de luchtbehandeling nu aangepast aan de werktijden; dit systeem staat niet meer aan als er niemand aanwezig is. Verder is er nu overal ledverlichting en wordt er op dit moment een tochtsluis gerealiseerd in de hal, bij de hoofdingang. Zo hoeven we de verwarming minder hoog te zetten om toch te genieten van een aangenaam binnenklimaat. Allemaal stapjes, klein en groot, die tezamen écht zoden aan de dijk zetten.”

De milieubarometer in thema’s

Hieronder een aantal aspecten die worden genoemd in de milieumeter 2016, met erbij de percentages van de gehele belasting én zaken die we samen gaan verbeteren.

 • Bedrijfsafval, 36%.
  Hergebruik zorgt een verlaging van de milieubelasting. Daarom scheiden we ons afval steeds slimmer; plastic en hout scheiden we bijvoorbeeld van resten van onze werkbladen. We hebben sinds 2016 een nieuwe afvalverwerker; een organisatie die veel beter inzichtelijk maakt hoeveel ton afval we produceren. Alleen als je kunt meten, kun je anticiperen en verminderen.
 • Goederenvervoer, 20%.
  Onze bussen rijden steeds energiezuiniger. We nog investeren in één bus en dan zijn we weer helemaal up to date; zuiniger kunnen we dan niet rijden. De vrachtwagens van onze transporteur rijden ook groen; daar hebben we onze leverancier speciaal op geselecteerd.
 • Woon-werkverkeer, 18%.
  We stimuleren elektrisch rijden en zijn daar ook op ingericht met onze laadpalen. Daarnaast moedigen we ook actief het gebruik van de fiets aan.
 • Brandstof en warmte, 14%.
  Dit zit ‘m met name in ons gasverbruik. Het verbruik is vooral afhankelijk van hoe koud of warm het buiten is. Ook al is het  gebouw goed geïsoleerd, we letten erop dat laaddeuren niet onnodig open staan. Willen we besparen, dan zullen we beter moeten monitoren. Daarom willen we meer meters in ons pand installeren om beter te bepalen waar verder bespaard kan worden.
 • Zakelijk verkeer, 11%.
  We stimuleren elektrisch rijden en zijn daar ook op ingericht met onze laadpalen.
 • Kantoorpapier, 0,96%.
  Een klein percentage, maar hier kunnen we slagen maken. Moet je altijd een printje maken? Onze printers staan standaard op zwart/wit en we drukken alles dubbelzijdig af.
 • Water en afvalwater, 0.44%.
  Ook hier een klein percentage, dankzij onze eigen waterzuiveringsinstallatie.
 • Gevaarlijk afval, 0,42%.
  Zie bedrijfsafval: alleen als we ons steeds bewuster zijn van het afval dat we produceren, kunnen we samen terugdringen.
 • Elektriciteit, 0,056%.
  We maken uitsluitend gebruik van groene stroom (windenergie) en hierin tellen mee alleen de transportkosten. We zijn trots op dit marginale percentage.

We schreven het al in ons MVO-jaarverslag van vorig jaar. Samen met alle collega’s en ketenpartners verleggen we stenen in rivieren op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?