A.R.T.E. project: De impact van COVID-19 op ons projectgebied is groot! – Arte Groep

A.R.T.E. project: De impact van COVID-19 op ons projectgebied is groot!

13 October 2020

India is hard getroffen door de coronacrisis, het land telt inmiddels meer dan 6,5 miljoen besmettingen en waarschijnlijk ligt dit aantal in werkelijkheid nog veel hoger. Vanwege de huidige situatie rondom hygiëne en zorg zal het virus in een land als India een langdurige impact hebben. In het projectgebied van de Arte Responsible Stone Foundation loopt het aantal besmettingen helaas ook op. Door gebrek aan hygiëne, toegang tot zorg en gebrek aan juiste feiten over het corona virus zijn de omstandigheden in het projectgebied niet goed.

Arbeidsmigranten

In de granietgroeves waar Arte haar graniet inkoopt, werken met name arbeidsmigranten. Zij zijn na de uitbraak van het coronavirus terug gegaan naar de woonplaats waar ze vandaan komen. Door de slechte infrastructuur en de noodsituatie in het land zijn veel arbeidsmigranten vast komen te zitten in dorpen en steden. Zij kunnen op dit moment lastig terugkeren naar de groeves. De arbeidsmigranten die zijn achtergebleven in het projectgebied hebben een tijd niet kunnen werken, maar kregen gelukkig wel eten van groeve eigenaren. Door deze omstandigheden is er in de granietgroeves een veel lagere bezetting dan normaal en werken er vooral lokale bewoners. Zij wonen rondom de groeves in het projectgebied.

Onderwijs

Naast de lage bezetting in de groeves, zijn de scholen rondom de groeves sinds maart gesloten. Kinderen zijn genoodzaakt om vanuit huis onderwijs te volgen. De lessen worden gegeven via tv en iedere week kunnen leerlingen naar school om nieuw lesmateriaal te halen. Het thuisonderwijs werkt niet altijd even makkelijk, omdat niet alle gezinnen een televisie hebben.

De mobilisers in dienst van het A.R.T.E. project doen er alles aan om het onderwijs draaiende te houden. Zij helpen de leraren met het nakijken van huiswerk en ondersteunen waar ze kunnen. De lokale NGO waar we mee samenwerken heeft elf dorpen kunnen voorzien van les- en leesboeken. Mobilisers zorgen dat deze bij de gezinnen terecht komen, zodat de kinderen toch toegang tot lesmateriaal hebben. Een belangrijke taak van de mobilisers is dan ook om ouders aan te moedigen kinderen te laten lezen en leren. Wetende dat dit in Nederland al een uitdaging is, laat staan in India waar veel ouders zelf nooit onderwijs hebben gehad.

Helaas zijn er ook gezinnen met schrijnende omstandigheden. Doordat kinderen niet naar school kunnen, is er thuis meer eten nodig dat deze gezinnen niet kunnen betalen. Gezinnen met weinig voedselreserves zien soms geen andere keuze dan het uithuwelijken van hun dochter. De afgelopen maanden zijn er in het projectgebied minstens 8 kind huwelijken geweest, maar vermoedelijk nog veel meer. Doordat de scholen gesloten zijn is er nu minder controle op waar de kinderen zijn. Gelukkig zijn met behulp van de mobilisers een aantal kindhuwelijken voorkomen.

De Arte Responsible Stone Foundation is in mei een actie gestart om de gezinnen in het projectgebied te helpen. Dankzij alle donaties hebben we 80 van de armste gezinnen in het projectgebied kunnen voorzien van voedselpakketten. Om het gebied nog meer te kunnen ondersteunen, is alle hulp hard nodig. Wil je een steentje bijdragen? Kijk op www.artefoundation.nl.

 

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?