Voorkom scheuren in het keukenblad door vaatwasser helemaal open te zetten – Arte Groep

Voorkom scheuren in het keukenblad door vaatwasser helemaal open te zetten

24 augustus 2016

Arte houdt van keukenbladen, dat is u niet onbekend. Arte houdt er ook van als keukenbladen zo lang mogelijk mooi blijven, zodat u er zorgeloos van kunt genieten. Daarom geven wij deze zomer een aantal tips weg om uw blad zo goed mogelijk te behandelen. De eerste tip gaat over het gebruik van de vaatwasser.

De oorzaak

Wist u dat het vroegtijdig  en niet volledig openzetten van de vaatwasser scheuren kan veroorzaken in het blad? Dit komt doordat er waterdamp (warmte en vocht) uit de vaatwasser ontsnapt en tegen de onderzijde van het aanrechtblad geblazen wordt. Deze vochtstroom heeft een temperatuur van tussen de 50 en 75 graden, afhankelijk van type vaatwasser en gebruikte wasprogramma.

Doordat de bladen een omgevingstemperatuur hebben, zal bij herhaaldelijk opwarmen en afkoelen op een specifieke plek, het blad de neiging hebben om te gaan krimpen en uitzetten waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dit geldt voor alle materialen aanrechtbladen.

Schimmelvorming

Naast het veroorzaken van scheuren door het te vroeg openzetten (op een kier) van de vaatwasser, kan het vocht dat vrij komt ook een bron zijn voor schimmelvorming aan de onderzijde van het blad. Niet erg hygiënisch dus.

Hoe voorkomt u beschadiging aan het keukenblad?

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral in het geval van keukenbladen, want een breuk of scheur is vaak onherstelbaar. Daarom hieronder een paar tips om beschadigingen te voorkomen:

  • Plaats een vaatwasserstrip boven de vaatwasser aan de onderkant van het blad
  • Laat het vaatwasprogramma helemaal aflopen totdat het klaar en afgekoeld is en zet de vaatwasser dan helemaal open. Zet de vaatwasser nooit op een kier, want dan kan de warmte zich niet verspreiden

Vaatwasserstrip

Een vaatwasserstrip (van aluminium of folie) krijgt u bij aankoop van de vaatwasser. Bevestig deze boven de vaatwasser, aan de onderkant van het keukenblad. De aluminiumstrip houdt de waterdamp tegen zodat de damp niet in aanraking komt met het keukenblad, waardoor er geen scheuren ontstaan.

Het beste is natuurlijk om de vaatwasser nog een poosje dicht te houden totdat de vaat helemaal afgekoeld en droog is en er geen warmte meer vrij komt.

Veel succes met het uitvoeren van de tips! Heeft u nog vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met Arte.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?