Voorkom beschadiging van het keukenblad door het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen – Arte Groep

Voorkom beschadiging van het keukenblad door het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen

13 September 2016

Agressieve onderhoudsmiddelen kunnen het keukenblad onherstelbaar beschadigen. Omdat Arte wil dat u zo lang mogelijk van het blad geniet, besteden we deze tip aan het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen.

Waarom geen ontkalkers gebruiken?

De meeste ontkalkers zijn zuur en bevatten chemicaliën waar keukenbladen niet tegen kunnen. Of het nu gaat om een granieten-, composieten-, keramische- of Dekton bladen. Het feit blijft dat een niet zuurvrije ontkalker het keukenblad doffer van kleur maakt en dat aangetaste delen wit uitslaan.

Kalk verwijderen

Voor het verwijderen van kalk op het keukenblad (uitgezonderd van het materiaal Hardsteen) raden we aan blanke natuurazijn te gebruiken dat met een doekje op de kalkafzetting mag worden gelegd. Na enkele uren kunt u het doekje eraf halen, de kalk is er dan ingetrokken. Vergeet niet nog even na te spoelen met water. Om kalk op hardsteen te verwijderen, adviseren wij om met een heel fijn sponsje van staalwool de kalk weg te poetsen.

Andere schadelijke middelen

Ook het gebruik van aceton raden we sterk af. Aceton, dat bijvoorbeeld in nagellak remover zit,  is zo hardnekkig dat het spul het blad als het ware ‘uitbijt’ waardoor het bladoppervlak ruw wordt.Ook verfafbijtmiddel (bijvoorbeeld om kwasten mee te reinigen), gootsteenontstopper, bleekmiddel en metaal- en ovenreinigers, bevatten bijtende stoffen die schadelijk zijn voor het keukenblad.

Geen zuren voor hardstenen keukenbladen

Kenmerkend voor harstenen keukenbladen is dat het poreus is. Dat betekent dat zuren gemakkelijker in het blad kunnen trekken, doordat het oppervlak niet geheel gesloten is. Daarom dient u erg voorzichtig te zijn. Voor hardstenen keukenbladen geldt dat u nooit middelen mag gebruiken die citroen of andere zuren bevatten. Deze middelen zullen het hardstenen blad beschadigen.

Welke onderhoudsmiddelen mogen wel?

Arte heeft voor elk soort materiaal een specifiek onderhoudsmiddel op de markt gebracht waarmee u het blad eenvoudig kunt onderhouden. Voor het gemak heeft Arte een aantal instructiefilmpjes gemaakt over hoe het blad schoon te maken. Of wilt u weten hoe u het beste uw granieten keukenblad kunt impregneren, lees dan onze blog: ‘Het impregneren van een granieten keukenblad. Hoe doe ik dat?’.

Een laatste tip…

Zet tijdens het reinigen van het keukenblad de afzuigkap aan om nare schoonmaakluchtjes te voorkomen.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?