SDG 4: kwaliteitsonderwijs – Arte Groep

SDG 4: kwaliteitsonderwijs

29 August 2019

Educatie is iets dat voor kinderen in Nederland vanzelfsprekend is, maar niet voor kinderen in ontwikkelingslanden. Binnen dit Sustainable Development Goal is aandacht voor de gelijke toegang tot kwaliteitvol onderwijs, overal ter wereld.

Het Arte Right To Education project werkt met verschillende partijen samen om kinderen rondom de groeves waar Arte haar graniet inkoopt een eerlijke kans te geven op een betere toekomst. In de regio Ballikurava Mandal zijn 1.560 huishoudens met één of meer kinderen van 18 of jonger, zij kunnen naar basisscholen in de buurt maar de kwaliteit van lessen en de slechte infrastructuur is zorgelijk. Door deze omstandigheden gaan veel kinderen niet structureel naar school. 253 kinderen gaan helemaal niet naar school. Andere kinderen gaan naar school als ze niet hoeven te werken. Zij moeten vooral in bijvoorbeeld landbouwgebieden meewerken als er geoogst moet worden. Dat betekent dat zij een paar keer per jaar meerdere weken afwezig zijn. Deze kinderen hebben een grotere kans om school vroegtijdig te verlaten (tussen vijftien en achttien jaar).

Om kinderen naar school te laten gaan is er allereerst bewustwording nodig, en daaropvolgend een mentaliteitsverandering. Ook op praktisch gebied moeten er mogelijkheden zijn. Want als de kinderen naar school gaan, vallen er ook werkende handen weg, die ervoor zorgen dat je in je levensonderhoud voorziet. In opdracht van het A.R.T.E. project proberen lokale mobilisers bewustwording te creëren bij gezinnen met kinderen. Mobilisers controleren dagelijks welke kinderen niet op school zijn, en gaan van deur tot deur om te praten met ouders en ze te overtuigen van het belang dat hun kinderen onderwijs krijgen.

Van de 253 geïnventariseerde kinderen die niet naar school gingen, gaan er inmiddels 38 kinderen wel structureel naar school. Dit is een mooi begin waar Arte trots op is. Om al hun leeftijdsgenoten ook naar school te krijgen, kan de Arte Responsible Stone Foundation alle hulp gebruiken.

Kijk voor meer informatie op www.artefoundation.nl

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?