Update A.R.T.E. project: bijhouden van kinderen die niet naar school gaan en afwezigheidspercentages – Arte Groep

Update A.R.T.E. project: bijhouden van kinderen die niet naar school gaan en afwezigheidspercentages

17 February 2023

Eind 2022 was het na alle COVID-19 uitdagingen eindelijk weer mogelijk om zelf ons projectgebied in India te bezoeken. De laatste jaren hebben we veel contact gehad met de plaatselijke NGO’s (non governmental organisations) en hadden we al informatie over het aantal kinderen dat niet ingeschreven staat bij een school.

Helaas heeft COVID een negatieve impact op ons project gehad. Eind 2020 waren er 244 kinderen die niet geregistreerd waren op school in de 12 dorpen die deel uitmaken van ons project. Eind 2022 is dit aantal opgelopen naar 319 kinderen! Doordat de scholen geruime tijd gesloten waren, zijn er een aantal kinderen – voornamelijk oudere kinderen – helaas gaan werken. Daarnaast zijn er door opgelopen leerachterstanden een aantal kinderen uitgeschreven op school omdat ze schaamte voelen om weer naar school te gaan. Het totaal aantal kinderen tussen 6 en 18 jaar bedraagt ongeveer 4300 in ons projectgebied.

De mobilisers die dagelijks de scholen bezoeken om de afwezige kinderen te registreren zijn ondanks de COVID situatie aan de slag gebleven om ook thuiseducatie te geven en het belang van educatie te blijven uitleggen. Het goede werk van deze mobilisers heeft er toe geleid dat het aantal kinderen dat al 30 dagen niet op school is geweest van 451 kinderen eind 2020, gedaald is naar 193 kinderen eind 2022. Een belangrijke prestatie en het is duidelijk dat zonder de inzet van de mobilisers het educatieniveau in ons projectgebied dramatisch zou zijn gedaald.

Een andere belangrijke stap die gezet is in ons gebied is dat er nu ook maandelijks het afwezigheidspercentage per dag wordt bekeken. In december was er dagelijks ongeveer 23% van de kinderen die wel ingeschreven staan op scholen niet aanwezig. Dit percentage is nog veel te hoog maar het wordt nu geregistreerd en door de mobilisers bijgehouden en teruggekoppeld. Kinderen die langer dan 30 dagen niet op school zijn geweest worden niet meegenomen in deze cijfers.

Veel getallen en helaas hebben we in eerste instantie een tegenslag gehad maar zien we dat inmiddels weer meer kinderen naar school gaan. Ook de leraren en de lokale overheid zijn hier erg enthousiast over. We hebben specifiek 1 dorp bezocht waar we een meeting hadden met de lokale overheid, daar gevestigde bedrijven, leraren en oudervertegenwoordigers. Een grote stap al dat we met al deze personen gelijktijdig praten en nog belangrijker, allen staan achter ons project, steunen het en dragen het uit.

Op welke manier en wat de resultaten zijn in Vemavaram zal ik in de volgende blog vermelden.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?