Klant uitgelicht - Van de Breevaart Keuken & Sanitair Halsteren – Arte Groep

Klant uitgelicht – Van de Breevaart Keuken & Sanitair Halsteren

14 mei 2018

Het is nog stilletjes als we de showroom binnen stappen in Halsteren. Achter in de showroom horen we zachtjes gepraat en even verderop wordt de laatste hand gelegd aan de schoonmaakronde. We zijn op bezoek bij Peter van de Breevaart van Van de Breevaart Keuken & Sanitair. Als we plaats nemen wordt het al snel duidelijk dat de rust een belangrijk onderdeel is van de showroom. De klanten komen hier namelijk niet voor een snelle verkoop of een krasse aanbieding maar voor ontzorging van A tot Z.

Van docent tot ondernemer

Peter zit al weer 13 jaar in het vak. “Ik heb altijd gezegd; voor mijn 40ste wil ik iets voor mezelf beginnen en dat is gelukt”, begint Peter. Hij wist toen zelf alleen nog niet dat het de keukenbranche zou worden. Peter gaf namelijk voor zijn tijd in de keukenbranche, les in het middelbaar onderwijs. Hij was docent techniek en gaf het vak werktuigbouwkunde. Een vak wat Peter nog altijd een warm hart toe draagt en ook terugziet in zijn huidige werk. Het was dan ook de klik met het product en het creëren van nieuwe objecten dat Peter heeft doen besluiten om te kiezen voor de keuken branche. Toch waren er nog ander opties, vertelt Peter. Zo heeft hij nog even gedacht aan de verkoop van Scootmobiels en de uitvaart sector. Wanneer Peter tijdens deze oriënterende fase stuit op een kans tot overname van een keukenzaak werd de keuze snel gemaakt. “Ik ben helemaal verknocht geraakt aan de keukenbranche, maar als het wat anders was geworden dan had ik dat ook met hart en ziel gedaan”. De overname werd een feit.

Doorzettingsvermogen

De keukenzaak – met slechts tien opstellingen – bevond zich echter niet op het niveau waarin het zich nu bevindt. De vorige eigenaar wilde met de keukenzaak namelijk inspelen op het lagere segment. Peter nam alle leveranciers over en binnen een jaar had Peter de zaak omgezet naar het midden segment. Sommige leveranciers vielen af, andere kwamen erbij. Zo doende kwam ook Arte in beeld. “Ik had nog geen gevoel bij de steenindustrie. De onbewuste klik met Arte heeft ervoor gezorgd dat ik voor Arte heb gekozen”. “In die tijd verkochten we nog heel vaak Belgisch hardsteen, nu heb ik het alleen thuis nog”, lacht Peter die aan een mooie maar veranderde tijd terugdenkt. “Toch hebben we ook een zware tijd gehad”, vervolgt Peter. Ook bij Van de Breevaart trok de crisis niet aan de deur voorbij. In 2008 stortte alles in maar toch bleef Van de Breevaart overeind. In 2011 hadden ze zelfs nog een topjaar. “Toen had ik eigenlijk moeten krimpen. De organisatie was net klaar om naar een hoger niveau te gaan toen het mis ging. Ik heb niet op tijd geschakeld, het verkeerd ingeschat en daarna de verkeerde beslissingen gemaakt”. Ook de ziekte van Peter kwam daarbij ongelukkig uit. Dat was voor hem de genadeslag en eind 2012 werd het faillissement aangevraagd. Peter genas op wonderbaarlijke wijze en besloot door te zetten. Er werd een doorstart gemaakt en Van de Breevaart pakte de draad weer op, zoals ze ooit begonnen waren. Peter loste zijn schulden bij zijn leveranciers af en dwong daarmee veel respect af. Ook bij Arte! Waardoor de leveranciers ook direct weer klaar stonden voor hem. De goedgevulde orderportefeuille zorgt ervoor dat het nu weer als vanouds draait bij Van de Breevaart. “Ook het continue vernieuwen hoort bij de succesformule. We maken weinig gebruik van advertenties, alles is mond-tot-mond reclame”, legt Peter uit.

Groen hart

Als het gesprek op MVO komt dan merken we dat ook MVO een belangrijke plek heeft in de organisatie van Peter. Zo wordt er onder andere zorgvuldig afval gescheiden en gebruiken ze inmiddels overal ledlampen. Daarnaast sponsort Peter vijf jongens in Ethiopië, zodat zij naar school kunnen en goed te eten krijgen. “Dat zit gewoon in mijn aard, ik wil graag iets terug doen naar de maatschappij. Ze doen alle vijf een technische opleiding, dat vind ik dan wel weer belangrijk”, sluit Peter mooi af.

Contact

Canadaweg 12A
4661 PZ Halsteren
0164-630329

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?