Klant Uitgelicht: Gielissen | Interiors | Exhibitions | Events – Arte Groep

Klant Uitgelicht: Gielissen | Interiors | Exhibitions | Events

26 maart 2018

Voor het interview hoeven we niet ver van huis. We gaan van Maisdijk naar Graandijk. Vandaag zijn we namelijk op bezoek bij een “buur” op het industrieterrein Zuidoost-Brabant: Gielissen | Interiors | Exhibitions | Events. We spreken Frank van der Pasch, commercieel Manager bij Gielissen. Frank vertelt niet alleen over de historie van het bedrijf, maar geeft ons ook hoogstpersoonlijk een rondleiding door de indrukwekkende fabriek.

Voor de oorsprong van Gielissen gaan we 80 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1937. Het jaar waarin Toon Gielissen een klein aannemersbedrijf begon in zijn achtertuin in Eindhoven. De handige en vakbekwame Toon kwam na de oorlog door kennissen in aanraking met beurspresentaties. Stappen werden gezet; het kleine aannemersbedrijf maakte plaats voor een beursstandbouwbedrijf. Een slimme zet, want de jaren na de oorlog waren goed voor Gielissen. Het bedrijf had de mogelijkheid om flink te groeien en uit te breiden. Het expertisegebied werd uitgebreid en nieuwe locaties werden geopend. Zo ook locatie Helmond.

Voor de geschiedenis van Interiors in Helmond, maken we een sprong in de tijd naar het jaar 1990. Door de uitbreidingen werd er besloten om een interieurbouwtak te starten in Helmond. Ook de Interiors afdeling groeide in korte tijd uit zijn voegen. Een verhuizing naar de huidige locatie op Industrieterrein Zuidoost-Brabant was het vervolg, met daaropvolgend diverse ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen. Inmiddels is de Interiors tak zelfs uitgegroeid naar een 100-koppig team. Maar ook de overkoepelende organisatie heeft niet stil gezeten sinds 1990. Inmiddels telt de organisatie elf locaties: Helmond, Amsterdam, Eindhoven, Antwerpen, Parijs, Hannover, Stuttgart, Londen, Abu Dhabi, Doha en Atlanta. Daarbij is Eindhoven als van oudsher de locatie van de Exhibitions tak en Amsterdam van de Events tak. De overige locaties fungeren voornamelijk als verkoop- en projectmanagement kantoren. Twee jaar geleden maakte de locatie in Helmond opnieuw een spannende verandering door omdat ze de hele productie ombouwden naar de Lean methodiek en het bedrijf Gielissen Shipyard (voorheen gevestigd in Wanssum) integreerden in de productie in Helmond. Een botenwerf op een industrieterrein ver van het water is vrij bijzonder; inmiddels zijn ruim 40 house boats gebouwd in Helmond.

Als Frank, inmiddels al 15 jaar werkzaam bij Gielissen, terugdenkt aan de beginperiode op het bedrijventerrein Zuidoost-Brabant, dan zijn er een aantal zaken positief veranderd. “Voorheen was je vooral bezig met je eigen werk. Was je goed in het verwerken van hout, dan is dat wat je bezig houdt. Dat doen we nu nog steeds, maar leggen nu meer nadruk op de ontwikkeling. Hoe kunnen we het maken?” Deze verandering ziet Frank vooral door de komst van nieuwe innovaties en materialen. Een verandering die past bij het bedrijf. “Ons hart gaat sneller kloppen van het maken van bijzondere dingen.” Om een voorbeeld te geven van een uitdagend project, showt Frank een foto van een project in Hoog Catharijne. De roltrap is niet, zoals op veel andere plekken, aan de zijkant bekleed met rvs, maar met hout dat met de trap is mee gevormd. “De ontwerper had ons als opdracht gegeven om de zijpanelen van de roltrap het gevoel te geven van de eiken spanten, zoals je die ziet tijdens de wintersport.” Een opdracht die makkelijker gezegd is dan gedaan. Want hierbij moet rekening gehouden met zaken als brandveiligheid, temperatuur en montage. “Je ziet een stukje eikenhout, maar daar zit een heel verhaal achter”.

Dan is het tijd voor een rondleiding door de indrukwekkende fabriek. Frank vertelt over de opslag, de productielijn en de daar bijhorende machines. De nette en leuke aangeklede fabriek geeft de prettige sfeer van het bedrijf weer. Ook nemen we een kijkje bij de afdeling Shipyard. Twee jaar geleden is een speciaal stuk van de fabriek ingericht, zodat ze kunnen werken aan drie boten tegelijkertijd. Om de interieurs van de boten op een prettige manier in te kunnen bouwen, is de hal ook voorzien van twee grote putten waar de boten in komen. Op deze manier werken ze gelijkvloers. Daarnaast biedt één van de twee putten de mogelijkheid om deze vol met water te laten lopen. Hiermee wordt de gewichtsverdeling van de boot bekeken.

Als we het hebben over MVO, komen we erachter dat de keuze voor het Industrieterrein Zuidoost-Brabant niet de enige overeenkomst is met Arte. “MVO is heel belangrijk, niet alleen voor ons maar ook voor onze klanten,” begint Frank. “Want in een plan van aanpak presenteren we ook altijd onze onze MVO activiteiten en die van onze toeleveranciers.” Zo heeft Gielissen het ISO 14001 management ingevoerd; een familie van normen betreffende het milieumanagement. Ook zijn ze een zogeheten ‘cradle to cradle’ traject gestart samen met het Expo Lab waarin een ‘cradle to cradle roadmap’ wordt gemaakt waarin de stappen van de komende jaren staan gedefinieerd. Daarnaast maken zoveel mogelijk gebruik van PEFC en FSC gecertificeerde producten. “Wat mooi is; wij produceren minder dan 1.000 kilo afval per 1 miljoen euro omzet. Dat komt omdat we er heel bewust mee bezig zijn,” sluit Frank af.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?