Het is een kwestie van buigen of barsten. Of toch niet? – Arte Groep

Het is een kwestie van buigen of barsten. Of toch niet?

18 januari 2016

De titel verraadt het al: deze blog gaat over het doorbuigen van keukenbladen, dat helaas vaker voorkomt dan we denken. Hoofdzakelijk in de laatste jaren, waar het hebben van brede onderkasten eerder regel dan uitzondering is. Daarom in deze blog antwoord op de vraag: hoe kan ik het doorbuigen van keukenbladen voorkomen?

Het doorbuigen van een blad voorkomen

Zoals hierboven beschreven zijn er tegenwoordig vele keukens uitgerust met grote kookplaten en spoelbakken in combinatie met brede onderkasten. Vaak ook nog uitgevoerd als greeploze keuken.
Dat staat mooi. Hierop wordt het blad geplaatst, maar is het ook veilig? Ons antwoord. Ja, het is veilig. Tenminste, als u ervoor zorgt dat het blad wordt versterkt door montagesteunen. Dit geldt voor bladen waarvan de onderkastbreedte 90 cm of meer is.  Ook op plekken waar spoelbak- en kookplaatuitsparingen zijn gemaakt is het keukenblad kwetsbaarder en adviseren we om extra ondersteuning te plaatsen.

Massieve materialen breukgevoeliger

Het doorbuigrisico bij massieve bladen is doorgaans groter, omdat verlijmde randen ontbreken. Onderlijmde randen zorgen doorgaans voor extra stevigheid. Ook op plekken waar de bladen niet ondersteund worden, zoals bij de vrijhangende gedeelten is het risico groter. We hanteren om die reden de regel dat massieve bladen (van 2 of 3 cm) maximaal 25% mogen uitsteken. Bij massieve bladen van 1,2 cm is dit slechts 10% van het totale oppervlak.

Eindeloos lang genieten

Het doorbuigen van een blad is een risico dat eenvoudig voorkomen kan worden door de aanschaf van montage steunsetten. Deze zorgen ervoor dat u lang kunt genieten van uw keukenblad. Want daar gaat het tenslotte om.Wilt u meer informatie ontvangen over de montage steunsetten van Arte? Of wilt u meer weten over andere aandachtspunten die het keukenblad ten goede komen? Neem gerust contact op. We helpen u graag verder!

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?