Het impregneren van een granieten keukenblad, hoe doe ik dat? – Arte Groep

Het impregneren van een granieten keukenblad, hoe doe ik dat?

24 May 2016

U heeft een mooi, granieten blad gekocht voor in uw keuken en bent daar ontzettend blij mee. U wilt uiteraard zo lang mogelijk van het keukenblad genieten en daarbij hoort het juiste onderhoud. Arte, maatwerkleverancier van keukenbladen, vertelt u graag hoe u uw granieten keukenblad het beste kunt onderhouden.

Waarom een granieten blad impregneren?

Graniet is in de volksmond een verzamelnaam voor verschillende steensoorten. Het is een natuurproduct dat honderd miljoenen jaren geleden is gevormd. Door het natuurlijk proces is elk granieten keukenblad weer anders van structuur. Het materiaal kent vele natuurlijk gevormde variaties en samenstellingen. Door een blad te polijsten worden de poriën in het materiaal gesloten, waardoor het vuil minder makkelijk in het blad kan trekken. Echter, niet iedereen vindt de gepolijste, vaak glanzende afwerking, even  mooi. Het alternatief: graniet antiek of graniet leather. Beide varianten hebben een matte of robuuste  afwerking. Wanneer gekozen wordt voor deze variant dan is het belangrijk om te weten dat deze materialen opener van structuur zijn. Om die reden adviseren wij het blad te impregneren voordat u het blad in gebruik neemt.

Impregneren betekent niets meer dan het doordrenken van een poreuze vaste stof (uw keukenblad) met een andere stof, waardoor het keukenblad vochtwerend gemaakt wordt (en er minder vuil en vocht intrekt). Arte levert standaard een onderhoudspakket mee bij de levering van het keukenblad, hierin vindt u ook het impregneermiddel dat bij uw keukenblad past. Voor een granieten keukenblad met een gepolijste afwerking is er ArteCare, een duurzaam en speciaal ontwikkelde diepe reiniging. Voor een granieten keukenblad met een antiek of leather afwerking, marmer en hardsteen is er ArteProtect, een impregneermiddel.

Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare:

ArteCare is een speciaal ontwikkeld, duurzaam onderhoudsmiddel voor Graniet (gepolijst). Bij een juiste toepassing beschermt dit middel tegen het binnendringen van vervuiling in het blad.

Breng op het gereinigde en droge blad van graniet (gepolijst) een klein beetje ArteCare met een pluisvrije doek gelijkmatig aan en laat het intrekken. Bij sterk

zuigende soorten dient u de behandeling na ongeveer 15 minuten te herhalen. Neem overtollig ArteCare met een zuivere pluisvrije doek op. Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen.

Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare

Op het gereinigde en droge Hardsteen / Marmer en Graniet een kleine hoeveelheid ArteProtect met een pluisvrije doek gelijkmatig aanbrengen en kort laten intrekken, daarna goed uitspoelen. Bij sterk zuigende soorten de behandeling na ongeveer 15 minuten herhalen. Overtollig impregneer met een zuivere, pluisvrije doek opnemen. Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen.

 

Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden. De stappen kunt u ook terugzien in onze onderhoudsvideo die te vinden is op onze site: www.artegroep.nl (onder het tabblad keukens) of op ons YouTube kanaal. De onderhoudsmiddelen zijn via onze webshop te bestellen.

Aandachtspunten impregneren

Het impregneren dient zorgvuldig te worden gedaan, maar hoe weet u of u de juiste hoeveelheid heeft gebruikt? Wrijf met een droge doek impregneermiddel  op het blad en laat het intrekken. Spetter daarna waterdruppels op het blad. Wanneer u ziet dat de druppels bol blijven staan op het blad, dan is het blad goed geïmpregneerd. Te veel middel heeft als gevolg dat het impregneermiddel juist niet in het blad trekt en dat veroorzaakt wederom vlekken. Zakken de druppels weg, dan betekent dit dat er te weinig impregneermiddel op het blad zit. U zult het blad nogmaals moeten impregneren middels een droge doek, totdat de druppels wél bol blijven staan.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?