Het impregneren van een granieten keukenblad, hoe doe ik dat?

24 mei 2016

U heeft een mooi, granieten blad gekocht voor in uw keuken en bent daar ontzettend blij mee. U wilt uiteraard zo lang mogelijk van het keukenblad genieten en daarbij hoort het juiste onderhoud. Arte, maatwerkleverancier van keukenbladen, vertelt u graag hoe u uw granieten keukenblad het beste kunt onderhouden.

Waarom een granieten blad impregneren?

Graniet is in de volksmond een verzamelnaam voor verschillende steensoorten. Het is een natuurproduct dat honderd miljoenen jaren geleden is gevormd. Door het natuurlijk proces is elk granieten keukenblad weer anders van structuur. Het materiaal kent vele natuurlijk gevormde variaties en samenstellingen. Door een blad te polijsten worden de poriën in het materiaal gesloten, waardoor het vuil minder makkelijk in het blad kan trekken. Echter, niet iedereen vindt de gepolijste, vaak glanzende afwerking, even  mooi. Het alternatief: graniet antiek of graniet leather. Beide varianten hebben een matte of robuuste  afwerking. Wanneer gekozen wordt voor deze variant dan is het belangrijk om te weten dat deze materialen opener van structuur zijn. Om die reden adviseren wij het blad te impregneren voordat u het blad in gebruik neemt.

Impregneren betekent niets meer dan het doordrenken van een poreuze vaste stof (uw keukenblad) met een andere stof, waardoor het keukenblad vochtwerend gemaakt wordt (en er minder vuil en vocht intrekt). Arte levert standaard een onderhoudspakket mee bij de levering van het keukenblad, hierin vindt u ook het impregneermiddel genaamd ArteCare.

Hoe gaat u te werk?

Omdat het belangrijk is dat u het blad op de juiste manier impregneert, hebben we de stappen op een rij gezet:

  1. Zorg dat het blad schoon en droog is
  2. U doet wat ArteCare voor antiek/leather (impregneermiddel) op een droge doek
  3. Vervolgens veegt u langzaam de doek over het gehele blad. Vergeet niet om de voorzijde van het werkblad, de wanden en de plinten mee te nemen
  4. Dit laat u vervolgens intrekken (u hoeft daarna NIET met een vochtige doek na te gaan), ongeveer 15 minuten
  5. Als het impregneermiddel is ingetrokken doet u de druppel test (hieronder beschreven) om te testen of er genoeg impregneermiddel op het blad zit
  6. Als het blad geïmpregneerd is, kunt u deze in gebruik nemen na het blad een keer in zijn geheel schoon te maken. Na het schoonmaken adviseren we het blad na te spoelen met schoon water en droog te maken

Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden. De stappen kunt u ook terugzien in onze onderhoudsvideo die te vinden is op onze site: www.artegroep.nl (onder het tabblad keukenbladen, materialen) of op ons YouTube kanaal. Het onderhoudsmiddel, ArteCare antiek/leather is via onze site te bestellen: www.artegroep.nl/nl/webshop.

Aandachtspunten impregneren

Het impregneren dient zorgvuldig te worden gedaan, maar hoe weet u of u de juiste hoeveelheid heeft gebruikt? Wrijf met een droge doek impregneermiddel  op het blad en laat het intrekken. Spetter daarna waterdruppels op het blad. Wanneer u ziet dat de druppels bol blijven staan op het blad, dan is het blad goed geïmpregneerd. Te veel middel heeft als gevolg dat het impregneermiddel juist niet in het blad trekt en dat veroorzaakt wederom vlekken. Zakken de druppels weg, dan betekent dit dat er te weinig impregneermiddel op het blad zit. U zult het blad nogmaals moeten impregneren middels een droge doek, totdat de druppels wél bol blijven staan.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?