Kinderarbeid in granietgroeves in India – Arte Groep

Kinderarbeid in granietgroeves in India

23 August 2017

Vandaag is een rapport gepubliceerd over de werkomstandigheden in granietgroeves in India. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat in een aantal groeves kinderarbeid is aangetroffen. In de groeves waar Arte haar graniet inkoopt is geen sprake van kinderarbeid of schuldslavernij.

Samenwerking TFT
Arte is al jarenlang actief bezig om kinderarbeid in de groeves waar het bedrijf haar graniet inkoopt uit te sluiten. Om dit te bereiken werkt het steenbedrijf nauw samen met TFT, is een wereldwijde non-profit organisatie die organisaties in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren.

“Het tegengaan van kinderarbeid in India is onderdeel van ons MVO-beleid dat gebaseerd is op het People, Planet, Profit principe. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat we zijn aangesloten bij TFT. Wij zijn dan ook blij dat dit rapport laat zien dat onze inspanningen niet voor niets zijn geweest”, aldus Niels van den Beucken, financieel directeur en tevens inkoper van graniet. Arte is het enige bedrijf van de 33 genoemde Westerse bedrijven dat medewerking aan het onderzoek heeft verleend en de  productielocaties bekend heeft gemaakt.

Niels vervolgt: “Naast de misstanden in de textiel- en schoenenindustrie is nu de natuursteenbranche aan de beurt. Het is goed dat hier aandacht voor is, zodat consumenten ook bewust zijn van hun aankopen. Ons aandeel, hoe klein ook kan het verschil maken”.

Gedragscode
Naast de samenwerking met TFT, heeft Arte in 2015 ook een gedragscode geïntroduceerd voor haar stakeholders, zoals leveranciers en organisaties waarmee regelmatig wordt samengewerkt. De gedragscode is een soort overeenkomst waarin staat dat de ondertekenaar geen gebruik maakt van gedwongen arbeid of kinderarbeid binnen de organisatie. Ook moet de ondertekenaar aantoonbare maatregelen nemen om het milieu zo min mogelijk te belasten en de CO2-uitstoot te minimaliseren. Overige punten in de gedragscode hebben betrekking op (inter)nationale wet- en regelgeving, transparantie en arbeidsomstandigheden. Momenteel heeft Arte 35 getekende contracten.

Kinderfonds India
Naast de bestrijding van kinderarbeid in de groeves, is Arte ook bezig om vlak buiten de groeves, de kinderen die daar leven te gaan helpen. “Vanuit de overheid hebben we ondersteuning gekregen om daar een project te starten om kinderen te voorzien van proper voedsel en scholing. In samenwerking met Landelijke India Werkgroep, TFT en lokale NGO’s zijn we bezig met het vooronderzoek. Door het gebied goed in kaart te brengen en te inventariseren om hoeveel kinderen het gaat, kunnen we op basis hiervan gericht een actieplan opzetten. Via onze website willen we iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen”, sluit Niels van den Beucken af.

Rapport: The Dark Sites of Granite

Een samenvatting van het rapport kunt u downloaden op de website van Landelijke India Werkgroep.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?