Aandachtspunten voor het monteren van een keukenblad – Arte Groep

Aandachtspunten voor het monteren van een keukenblad

12 July 2016

Bent u van plan zelf een keukenblad te monteren? De monteurs van Arte delen graag hun expertise door te vertellen wat de aandachtspunten zijn bij het monteren van een keukenblad. Het is nauwkeurig werken, het zou zonde zijn als het blad onherstelbaar beschadigd raakt!

Het monteerproces

Om inzichtelijk te maken waarover we praten, maken we eerst het monteerproces helder, zie hieronder.

  1. Het blad afstellen en perfect plaatsen
  2. Kitten van koppelverbindingen
  3. De bladen tegen elkaar aan leggen en kitten
  4. Eventueel rugwanden monteren
  5. Spoelbak monteren
  6. Blad nalopen en schoonmaken

Hieronder worden een aantal stappen – en extra aandachtspunten – toegelicht.

Afstellen alvorens het keukenbladblad geplaatst wordt

Het is belangrijk dat het werkblad straks op alle kastenwanden gedragen wordt. Controleer daarom – voordat u het blad plaatst – met een rechte lat of waterpas of de keuken goed gesteld is. Voordat u het blad plaatst dient u eerst de hoogteverschillen weg te nemen met behulp van stelplaatjes. Door het weghalen van de hoogteverschillen kan het blad op de juiste manier op de keukenkasten worden gelegd. Wanneer (stenen) werkbladen niet goed worden neergelegd, mist het ondersteuning en kunnen er breuken in het blad ontstaan. Er dienen voorzieningen te zijn getroffen op alle plaatsen waar het bladdeel onvoldoende wordt ondersteund door kasten. Denk daarbij vooral aan hoekkasten (carrouselkasten), inbouwapparatuur, eilanden en vrij overhangende gedeeltes.
Monteer een blad nooit onder spanning. Zorg ervoor dat het blad kan uitzetten en krimpen (een voeg van minimaal 2 mm aan alle zijdes), dus nooit vastschroeven aan de corpus of tegelwanden te strak plaatsen op het blad.

Voorkom beschadigingen bij koppelnaden

Veel mensen hebben een L- of U-vormige keuken of een recht keukenblad bestaande uit diverse delen. Deze delen dienen te worden aangesloten op elkaar. De bladen mogen niet te hard aangesloten worden of tegen elkaar klemmen, want dan kunnen er stukjes uit het blad springen. Om dit te voorkomen maakt u gebruik van stelplaatjes die u tussen de bladdelen zet, waarna u de bladdelen voorzichtig naar elkaar toe schuift. Daarna haalt u de stelplaatjes eruit en kunnen de bladdelen worden gekit.

De juiste kit gebruiken

De kit dient als verbindingsmiddel tussen de bladdelen. Vandaar dat wij adviseren kit te gebruiken in de kleur van het blad, zodat de kitnaad zo min mogelijk opvalt. De kitten die de monteurs van Arte gebruiken zijn altijd zuurvrij en waterafstotend, zodat er bijvoorbeeld geen sinaasappelsap in de kitnaad trekt (en deze verkleurt).

Overtollige kit verwijderen

Nadat de bladdelen gekit zijn, mag de overtollige kit verwijderd worden. Wanneer u dit te rigoureus doet, verwijdert u direct álle kit en mag u overnieuw beginnen. Vandaar dat onze monteurs adviseren eerst een paar minuten te wachten met het weghalen van overtollige kit. Na enkele minuten kunt u, middels wat water met afwasmiddel, de overtollige kit in één beweging verwijderen.

Spoelbak vetvrij maken

Bij het plaatsen van een keuken hoort niet alleen het keukenblad, maar ook de spoelbak. In feite zijn er twee soorten spoelbakken:

Vlakinbouw spoelbak

De uitsparing hiervoor wordt altijd iets dieper gemaakt om toleranties te kunnen opvangen. Pas de spoelbak eerst en kijk of er opgevuld moet worden. Gebruik hiervoor de bekende vulplaatjes en een zuurvrije kit voor de gehele rand (dus ook onder en boven op de vulplaatjes). Zorg ervoor dat de spoelbak vetvrij wordt gemaakt. Op die manier hecht de kit beter. Ook dient het keukenblad vetvrij worden gemaakt, voor een goede, waterdichte verbinding tussen het keukenblad en de spoelbak. Druk hierna de spoelbak in de uitsparing en zet wat gewicht in de spoelbak (bijvoorbeeld met een emmer water) en werk de rand verder af.

Onderbouw spoelbak

Kit de bovenkant van de spoelbak in en druk de spoelbak van de onderkant tegen het werkblad. Zorg ervoor dat de spoelbak daarna aan de onderkant ondersteund wordt. Stel daarna de spoelbak af en verwijder de nog zichtbare kit. De ondersteuning dient een dag (24 uur) te blijven zitten. Om doorbuigen van een keukenblad met kook en/of spoelunit te voorkomen, is bij een onderkastbreedte vanaf 600 mm of meer het aanbrengen van extra ondersteuning onder de unit noodzakelijk.

Schoonmaken en schoon houden

U bent er bijna. Het blad ligt netjes op zijn plaats. De kit moet nu eerst 24 uur volledig uitharden. Daarna kan het keukenbladblad goed schoongemaakt worden. Hoe u dat het beste kunt doen wordt stap voor stap uitgelegd in de onderhoudsvideo’s van Arte .

Onderhoudspakket

Bij elk materiaal wordt een onderhoudspakket geleverd. In het pakket zit, specifiek gericht op het materiaal van het blad (graniet, composiet (Silestone, ArteStone, ArteEco), Dekton, keramiek of glas), het schoonmaakmiddel, een spons en onderhoudsadvies. Wilt u ook zo’n pakket? Deze kunt u bestellen via de webshop van Arte.

Zelf monteren?

Zoals u hierboven kunt lezen zijn er veel aandachtspunten bij bij het monteren van een keukenblad. Wilt u het blad zelf monteren, laat u dan goed informeren van tevoren. Monteren is een vak apart. Mocht u dit liever uitbesteden? Vraag dan bij uw keukenspeciaalzaak naar de mogelijkheden.

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?