A.R.T.E. Project: Sociale Controle – Arte Groep

A.R.T.E. Project: Sociale Controle

19 April 2019

Opnieuw hebben we mooie vooruitgang geboekt in ons project. 38 extra kinderen gaan inmiddels naar school dankzij het A.R.T.E. project. Eind maart ben ik opnieuw naar India afgereisd om daar de voortgang het project te bekijken. We hebben toen voornamelijk de oprichting van onze ‘Child Labour Free Zone’ besproken.

Tijdens de gesprekken met de mobilisers, bleek dat er inmiddels 38 kinderen structureel naar school gaan, die dat voorheen niet deden. Dit is een mooi resultaat na 8 maanden werk. Mobilisers controleren dagelijks welke kinderen niet aanwezig zijn op school. Bij afwezigheid proberen ze door middel van gesprekken met ouders ervoor te zorgen dat de kinderen toch naar school gaan.

Van de 253 geïnventariseerde kinderen die niet naar school gingen, gaan er nu dus 38 wel. Het is echter niet alleen zaak om kinderen op school te krijgen, maar ook om ze structureel op school te houden. We zijn er nog lang niet, maar dit bewijst wel dat de aanpak met mobilisers werkt.

Hiervan heb ik een mooi voorbeeld. In een van mijn vorige blogs heb ik aangegeven dat er helaas minderjarige meisjes zijn die uitgehuwelijkt worden. Vaak hebben deze meisjes de leeftijd vanaf 14 jaar. De meisjes worden van school gehaald en gaan wonen bij de toekomstige schoonfamilie, waar ze onder andere huishoudelijk werk moeten verrichten. Een van onze mobilisers kreeg in de gaten dat een meisje al enkele dagen afwezig was van school. Hij bezocht de ouders om met ze te praten, maar helaas had dit niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk werd de mobiliser geïnformeerd door de buren dat het meisje uitgehuwelijkt zou worden, en dat dit de reden was dat ze niet aanwezig was op school. De mobiliser besloot om met de leraar van school opnieuw een gesprek aan te gaan met de ouders. Samen hebben zij de familie ervan overtuigd dat kind huwelijken verboden zijn, en dat het meisje educatie nodig heeft om zichzelf te kunnen ontwikkelen. De ouders hebben het huwelijk afgezegd en het meisje gaat nu structureel naar school!

Dit is een geweldig resultaat, ondanks dat het maar een klein voorbeeld is van het geheel. De sociale controle van de omgeving krijgt en nog belangrijker de bewustwording van de gemeenschap (o.a. buren) begint op gang te komen. Educatie wordt meer en meer geaccepteerd en de mobilisers werken samen met de leraren om dit uit te dragen, iets dat steeds vaker lukt.

Een geweldig resultaat, waar het team en ik super trots op zijn! Er zijn echter ook nog uitdagingen waar we tegenaan lopen, dit zal ik verder toelichten in een volgende blog.

 

Benieuwd of wij iets voor uw project kunnen betekenen?